Irena Weber nova glavna direktorica HUP-a

Irena Weber, glavna direktorica HUP-a (Foto: Borna Filic/Pixsell)

Irena Weber izabrana je za novu glavnu direktoricu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), a Odluka Izvršnog odbora HUP-a o njezinu izboru stupa na snagu u četvrtak, 1. rujna, izvijestio je HUP.

Weber je za novu glavnu direktoricu HUP-a izabrana na sjednici Izvršnog odbora HUP-a.

HUP ističe da je Irena Weber menadžerica s bogatim iskustvom u korporativnom i  financijskom sektoru. Radila je na najvećim transakcijama spajanja, preuzimanja i restrukturiranja u Hrvatskoj i regiji. Bogato iskustvo rada s kompanijama iz gotovo svih poslovnih sektora dalo joj je detaljan uvid u izazove s kojima se suočavaju poduzetnici u hrvatskom gospodarstvu, navode.

Hrvatsko gospodarstvo je pod pritiskom energetske krize i povijesno visoke inflacije. Teret energetske krize u prvoj polovini tekuće godine u najvećoj mjeri pao je na poduzetnike, čiji su troškovi za plin i električnu energiju narasli i do pet puta, upozorava HUP. 

“Ključni izazov stoga je, u suradnji s Vladom RH, što hitnije osmisliti model kojim će se umanjiti pritisak na poduzetnike i osigurati stabilna poslovna budućnost, kako velikih proizvodnih sustava tako i malih i srednjih poduzetnika”, naglašavaju. 

Weber je naglasila da je pred nama vrlo izazovna jesen te će fokus HUP-a biti u vrlo kratkom roku pronaći dogovor o cijenama plina i električne energije za poduzetnike. Upozorava kako u ovom trenutku tvrtke plaćaju i do pet puta veće račune za energente nego u istom periodu prošle godine, što nijedan poduzetnik ne može izdržati bez teških posljedica. 

“Poslovni sektor više nije u mogućnosti samostalno iznijeti poskupljenje energenata i predstojeću energetsku i digitalnu tranziciju, koja im je nužna za opstanak. Poduzetnici su ti koji osiguravaju plaće svim zaposlenicima i mirovine građanima, investicije, razvoj i rast standarda. Ovo je trenutak kada im moramo pomoći da prevladaju ovu rastuću krizu”, rekla je.  

HUP najavljuje da će pod vodstvom Irene Weber nastaviti zagovarati porezno rasterećenje rada, ukidanje administrativnih barijera za razvoj investicija i poduzetničkih ideja te jednostavnije i konkurentnije poslovanje u Hrvatskoj. (Hina)