Pandemijske navike poduprle godišnji prihod Ikee

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Švedski lanac trgovina namještaja i kućnih potrepština IKEA zaključio je poslovnu godinu s većim prihodom zahvaljujući pandemijskoj navici opremanja domova koja je nadjačala utjecaj aktualne krize, izvijestila je holding tvrtka Ingka.

U fiskalnoj 2022. godini koja je završila 31. kolovoza, prihodi su mu porasli za 5,6 posto, na 39,5 milijardi eura, pokazalo je poslovno izvješće.

Dom je ljudima i dalje najvažnije mjesto na svijetu, ističu u holding tvrtki, naznačivši da navike stvorene u pandemiji i dalje obilježavaju ponašanje kupaca.

Rast prodaje zabilježen je na većini tržišta i povećana je dostupnost proizvoda “unatoč izazovima bez presedana koje su stvorili tragičan rat u Ukrajini, prekidi u lancu opskrbe, inflacija i kontinuirane posljedice pandemije”, objavila je Ingka u priopćenju od četvrtka.

Ingka Grupa, daleko najveći operater IKEA-inih trgovina u svijetu, povećanu prodaju pripisuje “objedinjenju svih distribucijskih kanala kako bi (kompanija) postala još dostupnija, održivija i čim više cjenovno prihvatljiva svojim kupcima”.

IKEA-ino poslovanje u Rusiji smanjeno je od početka ruske invazije na Ukrajinu, pokazuje izvješće. Unatoč tomu, prihodi svih 12 franšiza u fiskalnoj 2022. godini dosegnuli su 44,6 milijardi eura, objavio je davatelj licence Inter IKEA Systems.

U fiskalnoj 2021. iznosili su 41,9 milijardi eura. (Hina/dpa)