Studenac i partneri u Zagrebu izradili 70 kućica i hranilica za ptice

Rekordan broj zaposlenika Studenca ove se godine po prvi puta okupio u Zagrebu kako bi učinili svoj peti „Korak bliže prirodi“ posvećen urbanoj bioraznolikosti i zaštiti gradskih ptica

Studenac, jedan od vodećih maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj te lanac s najvećim brojem prodavaonica s jedinstvenim proximity formatom trgovine susjeda, ovog je vikenda u Zagrebu proveo eko akciju u sklopu društveno odgovornog projekta „Korak bliže prirodi”.

Tako je više od 60 zaposlenika Studenca u partnerstvu s organizacijom civilnog društva za zaštitu prirode Biom, izradilo čak 70 kućica i hranilica za ptice čime je ovaj maloprodajni lanac ukazao na važnost očuvanja bioraznolikosti u gradovima.

Iako je riječ o već petoj eko akciji organiziranoj u sklopu ovog hvalevrijednog projekta, ovaj je „Korak bliže prirodi“ po mnogočemu poseban. Prije svega, dosadašnje su se eko akcije održavale na Jadranskoj obali – od splitskog Žnjana, preko Biograda na Moru i Ploča, do Selca. Također, u fokusu dosadašnjih aktivnosti bilo je čišćenje podmorja i priobalja uz pomoć lokalnih ronilačkih klubova i centara.

Poslovnim iskorakom Studenca i širenjem mreže na kontinent, došlo je vrijeme da se i eko aktivnosti društveno odgovornog poslovanja snažnije povežu s lokalnim zajednicama kontinentalnog dijela Hrvatske pa je tako za lokaciju petog „Koraka bliže prirodi“ izabran zagrebački Zoološki vrt u kojem su zaposlenici, u suradnji s Biomom, izrađivali kućice i hranilice za ptice.

„U sklopu našeg programa društveno odgovornog poslovanja „Korak bliže prirodi” u samo četiri eko akcije na četiri mikrolokacije preko 200 naših zaposlenika prikupilo je oko 140 kubika otpada iz podmorja. Ti alarmantni podaci obvezuju nas da se nastavimo angažirati na projektima očuvanja okoliša, prirode i bioraznolikosti. Nakon uspješnih eko akcija na obali, došlo je vrijeme da zakoračimo i na kopno, točnije u naš glavni grad Zagreb te smo našu petu eko akciju odlučili posvetiti očuvanju urbane bioraznolikosti na kontinentu. Kao jedan od vodećih maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj s najvećom mrežom prodavaonica, Studenac je u posljednje tri godine gotovo utrostručio svoju prodajnu mrežu i sada je prisutan u gotovo svim županijama, uključujući i grad Zagreb, zbog čega osjećamo i želju i obvezu pozitivno djelovati u našim lokalnim zajednicama. Iskoristila bih ovu priliku da se zahvalim našim partnerima iz Udruge Biom i Zoološkog vrta Zagreb što su nas podržali u našem nastojanju da doprinesemo očuvanju urbane bioraznolikosti i stvaranju boljih uvjeta za brojne vrste ptica koje obitavaju u hrvatskim gradovima”, izjavila je Anja Škulje Makjanić, voditeljica projekata korporativnih komunikacija u Studencu.

U posljednjih stotinjak godina svjedočimo ubrzanom širenju gradova i njihovom utjecaju na okolna područja. Iako se gradovi često doživljavaju kao suprotnost prirodi, oni su ipak dom brojnih životinjskih i biljnih vrsta. Primjerice, samo u Zagrebu obitava preko 100 različitih vrsta ptica. Istovremeno, gradovi postaju gušće naseljeni te se sve manje područja u gradovima prepušta parkovima, vrtovima i manje uređenim zelenim površinama. Ovakve promjene dovode do postupnog nestanka staništa koja uobičajeno koriste gradske vrste ptica, ali i vrste koje se nastanjuju u blizini gradova, stoga su ovakve inicijative važne za njihovo očuvanje.

„Izuzetno nas veseli što smo imali priliku pomoći zaposlenicima Studenca i zajedno učiniti njihov peti „Korak bliže prirodi“. Drago nam je i što je Studenac kao kompanija prepoznao problem urbane bioraznolikosti. Naime, izrađivanje i postavljanje kućica brojnim gradskim pticama omogućava gniježđenje, što je izuzetno važno jer im sve češće, uslijed obnova fasada i krovišta u gradovima ponestaje povoljnih mjesta za gniježđenje. Također, izrada, postavljanje i održavanje hranilica za ptice uvelike im olakšava prezimljavanje u gradu. Ovakvim obogaćivanjem staništa Studenac je doprinio tome da gradske vrste nastave gradove smatrati svojim domovima“, poručila je Iva Šoštarić, voditeljica Programa za edukaciju, volontere i članove Udruge Biom.

Važno je spomenuti i kako Zoološki vrt nije nasumično izabran za lokaciju zagrebačke eko akcije. Naime, Studenac je u svibnju ove godine postao partner Zoološkog vrta i ponosni sponzor kornjače čančare. Osim toga, Studenac je na kraju eko akcije Zoološkom vrtu donirao pet izrađenih kućica čime je dodatno učvrstio i obogatio postojeće partnerstvo.

Zagrebačka eko akcija ovime nije završena jer je Studenac velik dio izrađenih kućica i hranilica odlučio donirati školama i vrtićima diljem Hrvatske. Ova lijepa gesta razveselila je čak 10 škola i vrtića diljem Hrvatske koji su se na taj način pridružili kao partneri petog „Koraka bliže prirodi“.

„Našu je školu ova lijepa gesta Studenca jako iznenadila i razveselila. Učenici jedva čekaju da kućice stignu. Svijet bi bio ljepše mjesto kada bi se više kompanija ovako predano i kontinuirano bavilo društveno odgovornim projektima. Čast nam je što se naša škola našla na popisu Studenca i što smo na neki način i mi postali dio njihove eko priče“, zaključila je Branka Štefok Bojadžija, ravnateljica Osnovne škole Borovje iz Zagreba, koja je samo jedna od izabranih škola i vrtića koji će postati vlasnici izrađenih kućica i hranilica.

Studenac je tako uz pomoć Udruge Biom, Zoološkog vrta Grada Zagreba te odabranih škola i vrtića zaokružio svoj peti „Korak bliže prirodi“ omogućivši gradskim pticama bolje uvjete i lakše prezimljavanje u gradovima diljem Hrvatske. S akcijama i projektima u sklopu svog društveno odgovornog poslovanja, kojeg su utkali u svoju poslovnu strategiju, Studenac planira nastaviti i u budućnosti.