Hrvatska mreža za beskućnike i Olival za topliju zimu beskućnika

“Ali sad čeznem, jednostavno čeznem da imam svoj topli dom. Ne treba to biti palača, samo par kvadrata da ih imam za sebe – da imam struju, vodu, da se mogu negdje oprati. Pojesti normalno obrok”, govori 43-godišnji O. Beskućnik. Bez krova nad glavom, bez topline doma i svakodnevnog obroka, njemu je prezimljavanje zapravo – preživljavanje.

Prema procjenama Hrvatske mreže za beskućnike, krovne nacionalne organizacije za pomoć i unapređenje života beskućnika, u Hrvatskoj je 2.000 apsolutnih beskućnika – osoba koje spavaju na otvorenom, bez skloništa, kojih je trećina u gradu Zagrebu. S rastom cijena namirnica i energenata, rizik od beskućništva raste, a podstanari kojima rastu troškovi života – stanarina i režijski troškovi osobito su rizična skupina.

Potrebitih se najčešće sjetimo pred blagdane, no to zaista nije jedino vrijeme kad je pomoć nužna. Niske temperature, hladne noći i zima koja je pred vratima povećat će potražnju za vrećama za spavanje, ruksacima, konzerviranom hranom i osnovnim higijenskim potrepštinama. Njihova je nabava ono na što su stavili fokus iz Hrvatske mreže za beskućnike i Olivala u ovogodišnjoj kampanji #prezimljavanje=preživljavanje.

“Prošle nas je godine zaprepastila činjenica kako je jednoj socijalno ugroženoj skupini onemogućen minimum osobne higijene pa time i zdravstvene zaštite, što je jedno od temeljnih prava svakog čovjeka. Tada smo u Hrvatskoj mreži za beskućnike pronašli partnere i pokrenuli kampanju. Prikupljenim sredstvima financirani su kuponi za tuširanje i kupanje, a želja nam je bila nastaviti projekt i ove godine. Ovogodišnja sredstva prvenstveno će biti namijenjena nabavci vreća za spavanje što su u Hrvatskoj mreži za beskućnike istaknuli najpotrebnijim”, izjavio je Marijan Pojatina, direktor tvrtke Olival.

Bespredmetno je spominjati kako nitko ne želi završiti gladan na hladnom, vlažnom i mračnom, pa će ono najosnovnije za prezimljavanje potražiti upravo u Hrvatskoj mreži za beskućnike zbog čega je tijekom zimskih mjeseci pojačan pritisak na njihov prostor u zagrebačkoj Branimirovoj ulici.

“Među beskućnicima je sve više starijih i bolesnih, radno nesposobnih osoba, a sve manje radno sposobnih koji su se i uz našu skromnu pomoć uspjeli zaposliti na sezonskim poslovima ili u inozemstvu. Struktura beskućnika se mijenja, no potrebe ostaju iste. Pred zimu je od strane beskućnika koji prebivaju u napuštenim objektima i u vagonima na Glavnom kolodvoru velika potražnja za vrećama za spavanje i ruksacima. Mnogi nakon prolaska zime ostavljaju svoje vreće za spavanje jer ih nemaju gdje pohraniti pa nam se s dolaskom hladnih dana ponovno javljaju”, govori Zvonko Mlinar, potpredsjednik Hrvatske mreže za beskućnike.

Prošlogodišnja kampanja Hrvatske mreže za beskućnike i Olivala privukla je pažnju na higijenske potrebe beskućnika, te kroz kampanju #ČISTODAZNAŠ u kojoj su sudjelovali svi kupci Olivalovih proizvoda na webshopu prikupila sredstva kojima su financirani kuponi za kupanje i tuširanje. Ovogodišnjoj je cilj osigurati bar malo topliju zimu svim beskućnicima te osigurati podršku beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva.

Stoga, Hrvatska mreža za beskućnike i Olival pozivaju sve kupce da podrže ovu humanitarnu kampanju u razdoblju od 1. do 30. studenoga jer će Olival od svake prodaje na webshopu www.olival.hr odvojiti 5 kuna te tako omogućiti bar malo topliju zimu najpotrebitijima.

Pomozimo ljudima pogođenima teretom beskućništva i donacijom im olakšajmo da prežive zimu.