Inflacija u SAD-u popustila u listopadu

Washington

Rast potrošačkih cijena u SAD-u usporio je u listopadu, odražavajući blaže poskupljenje plina, struje i hrane, pokazalo je izvješće ministarstva rada. Indeks potrošačkih cijena pokazao je da su na mjesečnoj razini porasle istim tempom kao i u rujnu, za 0,4 posto.

U odnosu na prošlogodišnji listopad uvećane su za 7,7 posto, nakon 8,2-postotnog rasta u rujnu. Time je rast cijena dodatno usporio u odnosu na najvišu ovogodišnju razinu, zabilježenu u lipnju, kada su poskočile 9,1 posto, najsnažnije od studenoga 1981. godine.

Kada se isključe cijene energije i hrane, godišnja stopa inflacije iznosila je u listopadu 6,3 posto, kliznuvši s rujanskih 6,6 posto, pokazalo je izvješće. 

Popuštanje inflacije u listopadu odražava blaži rast cijena hrane, za 10,9 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad. U rujnu hrana je bila poskupjela 13 posto. Cijene struje porasle su 14,1 posto, nakon 18,2-postotnog rasta u rujnu. Plin su Amerikanci plaćali 20 posto više nego u prošlogodišnjem listopadu. U rujnu bio je poskupio 33,1 posto. Troškovi stanovanja porasli su 6,9 posto, nešto snažnije nego u prethodnom mjesecu.

Na mjesečnoj razini rast cijena hrane blago je usporio, na 0,4 posto. Troškovi stanovanja porasli su 0,8 posto, gotovo istim tempom kao i u rujnu. Energija je pak poskupjela 1,8 posto u odnosu na rujan kada je bila pojeftinila 2,1 posto. Benzin je poskupio četiri posto, a lož-ulje 20 posto. Plin je bio jeftiniji za 4,6 posto nego u rujnu kada je bio poskupio za 2,9 posto. Cijene struje bile su gotovo nepromijenjene u odnosu na rujan kada su bile porasle 0,4 posto.

Kada se izuzmu cijene hrane i energije, potrošačke su cijene u listopadu na mjesečnoj razini porasle 0,3 posto, upola blaže nego u rujnu. (Hina)