U Agrolaguni završila berba maslina; proizvedeno 190 tona ulja

Istarska Agrolaguna završila je berbu plodova maslina na ukupno 220 hektara maslinika na pet lokacija uz more, a ubrano je 1,5 milijuna kilograma ploda te proizvedeno 190 tona ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kazali su iz te tvrtke, koja je u sastavu Fortenova grupe.

Iako je, klimatološki gledano, u Istri ova godina za masline bila izuzetno nepogodna, Agrolagunin direktor poljoprivrede Bruno Legović kazao je da je unatoč tome plod masline zdrav, a kvaliteta dobivenog ulja izvanredna. 

U ovogodišnjoj berbi bilo je angažirano 55 ljudi i četiri stroja jer se, kako bi berba bila što uspješnija, veći dio rada preusmjerio na strojnu berbu. Ručnom berbom, kako su naveli iz tvrtke, radnici su brali samo na onim dijelovima do kojih stroj ne može pristupiti.

“Posljednjih godina sve veći utjecaj na proizvodnju imaju turbulentne klimatske promjene te se u agrotehnici treba stalno prilagođavati novim uvjetima”, kazala je predsjednica uprave Agrolagune Nerina Zec napominjući kako su taj utjecaj u Istri osjetili i ove godine.

Projektom navodnjavanja 109 hektara najstarijeg maslinika u Červaru i ulaganjem u pripadajuću mehanizaciju, osigurat će stabilnost proizvodnje, istaknula je Zec navodeći kako će se projektom navodnjavanja osigurati dobri prinosi i kontinuitet u proizvodnji, uz sustavne prilagodbe ekstremima koje sad nosi gotovo svaka godina. 

Iz Agrolagune napominju kako je vrhunska kvaliteta Ol Istria ekstra djevičanskih maslinovih ulja rezultat kontroliranih procesa od početka do kraja proizvodnje. Masline, od kojih su neke stare i 40 godina, uzgajaju se na izvrsnim lokacijama, a osnova za postizanje iznimne kvalitete su neoštećeni plodovi koji se prerađuju unutar 12 sati od berbe.

Brend Ol Istria, kako su naveli, nosi certifikat kontrolirane oznake izvornosti za ekstra djevičansko maslinovo ulje, ZOI Istra, što podrazumijeva strogu kontrolu isključivo istarskog podrijetla ploda maslina, samo odabranih sorti, prerađenih u kratkom roku. (Hina)