Kompanije Fortenova grupe potpuno pripremljene dočekuju prvi dan korištenja eura u Hrvatskoj

Kompanije Fortenova grupe, osobito Konzum i Tisak kao najveći nacionalni maloprodajni lanci u svojim kategorijama, potpuno pripremljeni dočekuju prvi dan primjene eura koji je od 1. siječnja 2023. nova službena valuta u Republici Hrvatskoj.

Za poslovanje u eurima, a posebno za operacije na prodajnim mjestima svojih kompanija u Hrvatskoj, Fortenova grupa se priprema punih godinu dana, što uključuje edukaciju i pripremu  zaposlenika, sustava i pripremu gotovinskog i kartičarskog plaćanja u eurima. Sva završna testiranja i pripreme teku prema planu, pa se očekuje da će u ponedjeljak, 2. siječnja 2023., kada većina trgovaca otvara svoja prodajna mjesta, sve kartice, naplatni uređaji i blagajne funkcionirati te da će kupci svoje prve kupovine u eurima na prodajnim mjestima obavljati kao i do sada, bez ikakvih poteškoća prilikom plaćanja.

Ipak, s obzirom da je riječ o velikoj promjeni, ona kod dijela kupaca može izazvati nelagodu zbog eventualnog nesnalaženja u korištenju nove valute. Stoga, su se zakonodavac, ali i trgovci pobrinuli da se mogući problemi svedu na najmanju mjeru. 

Prije svega, cijene na policama i u ostalim marketinškim i komunikacijskim materijalima su već i danas dvojno iskazane, tako da je cijena u eurima za svaki proizvod već istaknuta i neće se mijenjati na dan na uvođenja eura.

Istodobno, iako će nakon kupnje i plaćanja kupci dobiti račun u eurima, na računima će još uvijek biti obvezno dvojno iskazivanje ukupnog iznosa pa će kupci znati kolika bi bila vrijednost kupovine i u kunama. Ukoliko plaćaju gotovinom, ostatak novca će dobiti u euru. Samo u iznimnim situacijama tijekom razdoblja dvojnog optjecaja, odnosno prva dva tjedna 2023., ukoliko trgovac nema gotovinu eura, ostatak kupcu može vratiti u kunama. Ukoliko potrošači plaćaju karticama, promjenu valute ne bi trebali ni osjetiti.

Zbog vjerojatnosti da u razdoblju dvojnog optjecaja veći broj potrošača na prodajnim mjestima koristi gotovinska plaćanja, trgovci će osigurati da na jednom dijelu blagajni plaćanje bude moguće samo putem kartica čime će se osigurati da kupci uvijek imaju mogućnost brzo obaviti svoju kupnju.

I inače će najjednostavniji način zamjene kuna u eure za građane biti polaganje gotovog novca kuna na račun u banci prije uvođenja eura, jer će se kune na dan uvođenja eura automatski preračunati bez naknade i uz primjenu fiksnog tečaja konverzije.

Gotovinu u kunama građani će na bankomatima moći preuzeti zaključno s 31. prosincem 2022., a od 1. siječnja 2023. na bankomatima će moći podizati samo eure. Zato su banke već 1. prosinca 2022. počele s prilagodbom aparata za isplatu u apoenima nove valute, uslijed čega je dio bankomata izvan funkcije. Stoga je od 1. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. građanima omogućeno podizanje gotovine s bankomata svih banaka bez obračunavanja naknade za podizanje gotovog novca, a od 15. prosinca 2022. je aktivna i interaktivna karta (www.hub.hr) na kojoj će se dnevno ažurirati popis bankomata koji su u funkciji. 

Dodatno, važno je građane upozoriti na mogućnost da u noći s 31. prosinca.2022. na 1. siječnja 2023., zbog prilagodbi sustava banaka, prilikom kartičnog ili on-line plaćanja, korištenja usluge on-line bankarstva i aplikacija za plaćanje odnosno korištenje kartica na bankomatima i prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu, dođe do određenih ograničenja, no veliki problemi ili duža zagušenja sustava se ne očekuju.