Skok dobiti i prihoda velikog njemačkog proizvođača šećera

Foto: Suedzucker

Njemački proizvođač šećera Suedzucker izvijestio je da mu je prihod u trećem fiskalnom tromjesečju poskočio za 20 posto a operativna dobit gotovo za tri četvrtine zahvaljujući visokim cijenama u EU i prodaji zaliha.

U tromjesečnom razdoblju do kraja studenog, trećem kvartalu Suedzuckerove fiskalne 2022/2023. godine, ukupni prihod dosegnuo je gotovo 2,5 milijardi eura, pokazuje poslovno izvješće. Operativna dobit porasla je za nekih 74 posto, na 220 milijuna eura.

Rast cijena poljoprivrednih proizvoda na svjetskim tržištima od početka nove sezone u proizvodnji šećera u listopadu prošle godine utjecao je i na njegovu cijenu u EU, pa je prihod bio znatno veći nego prošle godine, unatoč blago smanjenom obujmu prodaje, tumači kompanija. Dodatno je prihod poduprla i prodaja zaliha, dodaju.

Procvat poslovanja sa šećerom zaslužan je za više od pola ostvarene operativne dobiti, čime je više nego nadoknađeno slabije poslovanje u odjelima za voće i škrob. Tvrtka je podigla prognozu konsolidiranog prihoda na razini grupe, s 9,4 do 9,8 milijardi na 9,7 to 10,1 milijardu eura.

Potvrdili su pak da bi fiskalnu 2023./2024. godinu trebali zaključiti s konsolidiranim operativnim rezultatom u rasponu od 530 do 630 milijuna eura.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) trebala bi se kretati u visini od 890 do 990 milijuna eura, što je također u skladu s dosadašnjom procjenom.

Podružnica za proizvodnju biogoriva Cropenergies objavila je poslovne rezultate u srijedu, upozorivši na pojačani pritisak na dobit zbog visokih troškova energije i sirovina i pada cijena etanola u posljednje vrijeme. (Hina/dpa)