Domaćeg šećera gotovo dovoljno za domaće potrebe

U Hrvatskoj će ove godine 350 proizvođača proizvesti oko 600 tisuća tona šećerne repe, iz koje će se proizvesti približno 85 tisuća tona šećera što je gotovo dovoljno za domaće potrebe, rečeno je na sastanku ministrice poljoprivrede Marije Vučković s predstavnicima Hrvatske industrije šećera.

Prema riječima predsjednika Uprave Hrvatske industrije šećera Željka Zadre, na oko 450 hektara praktički nema prinosa jer su njive potpuno stradale zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Digestije su, prema njegovim riječima, oko 16 posto i tu bi trebale i ostati. Izvijestio je da je prerada u županjskoj šećerani počela prošli tjedan i potrajat će do kraja godine. Proizvođačima će šećerana platiti 43 eura po toni repe.

Ministrica Vučković rekla je da su sudionici sastanka pozdravili novi višegodišnji program potpore za proizvođače šećerne repe koji je netom pušten u savjetovanje s javnošću.

Odgovarajući na pitanje novinara ima li u planu, poput Vlade koja razgovara s trgovcima o snižavanju cijena, i ona sjesti s proizvođačima i razgovarati s njima na istu temu, Vučković je kazala kako su cijene u nadležnosti ministarstva gospodarstva, a ona svaki dan razgovara s proizvođačima o brojnim temama.

Do sada eutanazirano više od 15 tisuća svinja

Dotaknuvši se afričke svinjske kuge, navela je kako je do sada eutanizirano više od 15.000 svinja na nešto više od 700 gospodarstava. Potvrdila je i da je u trenutku pojave bolesti ravnateljica Uprave za veterinarstvo Tatjana Karačić bila na starom godišnjem odmoru koji je uzela prije pojave prve sumnje u pojavu afirčke svinjske kuge.

“Sumnja je postavljena 23. lipnja, a čim se sumnja postavi pišu se rješenja za gospodarstva i tako se i dogodilo odmah 23. lipnja. Nije izgubljen ni jedan trenutak, a kamoli četiri dana. Ravnateljica Karačić je od prvih saznanja u svemu bila 100 posto uključena i naravno da se odmah vratila s godišnjeg odmora”, rekla je Vučković.

Smatra kako se u slučaju ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana koji ima udjela u Agroproteinki koja ima koncesiju za odvoženja i zbrinjavanja lešina uginulih životinja, ne može govoriti o bilo kakvom pogodovanju, jer je tu koncesiju Agroproteinka dobila 2017. godine na javnom natječaju i u vrijeme kada Grlić Radman nije bio ministar.

Na pitanje je li joj poznato koliko je Agroproteinka do sada zaradila na uklanjanju i zbrinjavanju svinja eutanaziranih zbog afričke svinjske kuge, Vučković je podsjetila kako je do sada eutanizurano oko 15.000 svinja.

“Ako kažem kako su bile prosječne težine oko 150 kilograma, a nisu, i ako se te brojke pomnože s visinom naknade iz ugovora o koncenciji, a to je 0,19 centi za kupljenje i odvoz i 0,17 centi za preradu i spaljivanje, onda je to skupa 0,36 centi po kilogramu, pa vi pomnožite i vidjet ćete da su brojke koje se iznose u javnosti nebulozne”, rekla je Vučković. (Hina)