Koka prva označila meso peradi oznakom ‘Dokazana kvaliteta-Hrvatska’

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je danas varaždinsku tvrtku Koka, koja je prva počela koristiti oznaku „Dokazana kvaliteta–Hrvatska“ za meso peradi, koja dokazuje da je taj proizvod zaista proizveden u okviru hrvatskih tovnih kapaciteta s domaćim žitaricama.

Vučković je naglasila da je ta hrvatska oznaka kvalitete odobrena od strane Europske komisije. Podsjetila je kako su za oznaku “Dokazana kvaliteta-Hrvatska” prvi podnositelji bili proizvođači jabuka, zatim su zahtjev podnijeli i udruženi proizvođači u sektoru povrća, slijedila su proizvođači jaja te mesa preradi.

“U postupku su još proizvođači u sektoru svinjskog mesa i, ono što me posebno veseli, hrvatsko mlijeko. Za mlijeko zahvaljujem prije svega Hrvatskoj poljoprivrednoj komori na tome što je podnijela zahtjev. Veselim se spremnosti našeg velikog i važnog međunarodno prepoznatog proizvođača Vindije da preuzme i razvija oznaku ‘Dokazana kvaliteta-Hrvatska’ za mlijeko”, poručila je Vučković.

Navela je i da oznaka koju odsada nose proizvodi Koke govori da je sve proizvedeno u Hrvatskoj po zahtjevnoj specifikaciji, od rasplodnog jajeta, jednodnevnih pilića i njihovog tova, pa sve do hrane kojom se ta perad hranila.

“To je koncept ‘od polja do stola’, a koji promovira kratke lance opskrbe te koji nudi poštenu informaciju o kvalitetnoj hrani svim hrvatskim i onim drugim potrošačima”, naglasila je Vučković.

Ujedno je navela da je na području Varaždinske županije iz Programa ruralnog razvoja dosad ugovoreno nešto malo manje od 700 milijuna kuna sredstava za različite investicijske projekte ili za različite vrste potpora. Od toga je do današnjeg dana isplaćeno otprilike 550 milijuna kuna. Nabrajajući projekte nije zaobišla one koje se odnose upravo na Poslovni sustav Vindija.

“Možemo govoriti o ulaganjima u obnovljive izvore energije i od strane Koke i od strane Vindije koja su sufinancirana iz Programa ruralnog razvoja. Imali smo priliku vidjeti i rad nove linije za filetiranje, kao i proces robotizacije koji ubrzava rad, unaprjeđuje konkurentnost, povećava produktivnost te smanjuje rizike u pogledu radne snage ovdje u Koki”, rekla je ministrica, dodajući da se radi o liniji koja je zajedno s pročistačem vrijedna 28 milijuna kuna, od čega je 50 posto financirano iz Programa ruralnog razvoja. 

Ministrica je naglasila kako se sektor peradarstva suočava s rastom cijena osobito stočne hrane i energije, koja predstavlja visok udio ukupnih troškova proizvodnje. Najavila je da će Ministarstvo poljoprivrede razmotriti zahtjeve da im se dodatno pomogne.

“Treba naglasiti da je ovo jedina Vlada u posljednjih 15, vjerojatno i više godina, koja je pomagala izvanrednim mjerama sektor peradarstva. To je sektor koji je prilično dobro održiv i otporan, no ipak tako samostalan i održiv katkad zahtjeva dodatne mjere, a mi smo ih u posljednje dvije godine imali nekoliko pa ćemo tako nastojati i dalje”, zaključila je Vučković. 

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore  Mladen Jakopović također je pohvalio sektor peradarstva ističući da bi on treba biti primjer ostalim sektorima u RH na koji načni poslovati.

“Ovo je dobar primjer na koji način imamo ‘Dokazanu kvalitetu-Hrvatska’, koju smo ovdje danas promovirali. Dobivanje oznake proizašlo je kao posljedica zajedničke suradnje svih kooperanata, a HPK je bila ta koja je predložila specifikaciju”, pojasnio je Jakopović.

Kazao je i da se proizvodnja mesa i jaja u zadnjih nekoliko godina našla u teškom položaju zbog sve viših cijena inputa u proizvodnji, dok cijene gotovih proizvoda ne prate povećanje tih troškova.

“Sektor peradarstva RH čine otprilike 20 posto ukupne stočarske proizvodnje, a unazad 5 ili 6 godina imali smo svega jedan natječaj iz Programa ruralnog razvoja za sektor peradarstva. Nadam se da će se to u budućem periodu promijeniti”, zaključio je predsjednik HPK, upozoravajući na jaku inozemnu konkurenciju.

Predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač kazao je da oznaka ‘Dokazana kvaliteta Hrvatska’ dokazuje sljedivost odnosno da je proizvod koji je nosi zaista proizveden u okviru hrvatskih tovnih kapaciteta s hrvatskim žitaricama.

“Na taj način je dokazano da njegujemo hrvatsku proizvodnju, koja je već dugi niz godina pod izuzetno velikim pritiskom” rekao je Klepač te dodao da Grupa Vindija danas zapošljava više od 4200 radnika te da istovremeno u kontinuitetu angažira preko 1000 kooperanata za proizvodnju mlijeka i peradskog mesa.

Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije, mišljenja je kako je prehrambena proizvodnja sve više pitanje nacionalne sigurnosti. “Svi pratimo geopolitičke okolnosti koje su top tema već sada. Koliko vidim, u idućem periodu će još više samodostatnost u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda biti ključna”, poručio je Stričak.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni dobrovoljni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda “Dokazana kvaliteta-Hrvatska” s ciljem postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a oznaka garantira da je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je proizvod proizveden ili prerađen.

Do danas su priznate četiri oznake „Dokazana kvaliteta“ –  za voće, konzumna jaja, povrće te meso peradi. (Hina)