Plenković: Očekuje se smirivanje rasta cijena i smanjenje inflacije

Foto: Jurica Galoic/Pixsell

Premije Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade kako očekuje smirivanje rasta cijena i smanjenje inflacije. “Očekujemo da se situacija kada je riječ o cijenama stabilizira i da inflacija krene prema dolje”, rekao je komentirajući prve podatke o inflaciji u siječnju.

Prema tim podacima objavljenima jučer, godišnja inflacija u siječnju iznosila je 12,7 posto, a u odnosu na prosinac cijene su u prosjeku su ostale iste.

“Nakon što je u listopadu, studenome i prosincu bila preko 13 posto, sada je inflacija na 12,7 posto na godišnjoj razini. Riječ je o usporavanju godišnje stope inflacije i to je za nas dobra vijest”, rekao je Plenković.

“To je već drugi mjesec u kojemu imamo obrnuti trend – od rasta prema smanjenju, a u kontekstu zaokruživanja cijena i neopravdanih povećanja cijena prigodom zamjene hrvatske kune eurom, čini se da je i zahvaljujući zaključku hrvatske vlade i aktivnostima koje smo poduzeli smanjen inflacijski pritisak, što smatramo izrazito dobrim”, dodao je.

Napomenuo je da četiri države u europodručju imaju višu stopu inflacije od Hrvatske – Slovačka, Estonija, Latvija i Litva, u sedam je stopa veća od deset posto, a prosjek eurozone je 8,5 posto.

Podsjetio je da su procjene Europske komisije za 2023. godinu usporavanja inflacije na godišnjoj razini na 6,5 posto, dok su prognoze hrvatske vlade nešto ispod šest posto. Što se tiče podataka Europske komisije o poslovnoj klimi, rekao je da je Hrvatska za sada na prvom mjestu, što je dobra poruka. (Hina)