Američki poljoprivrednici planiraju veću površinu pod kukuruzom

Američki poljoprivrednici planiraju u ovoj godini povećati površinu zasijanu kukuruzom, uzdajući se da će niže cijene gnojiva poboljšati urod nakon teških posljedica prošlogodišnje suše, pokazuju planovi sjetve. Poljoprivrednici su se odlučili fokusirati na kukuruz unatoč posustajanju potražnje na kraju 2022. i višim cijenama soje.

SAD je najveći izvoznik kukuruza u svijetu pa bi dobar urod, uz skromniju potražnju zbog posustajanja svjetskog gospodarstva, mogao još više zakočiti rast cijena kulture koja se koristi u proizvodnji goriva i stočne hrane.

Na početku ruske invazije na Ukrajinu, značajnu izvoznicu, cijene kukuruza bile su porasle na najvišu razinu u 10 godina, napominje Reuters.

Troškovi proizvodnje kukuruza, uključujući gnojivo, smanjili su se u drugoj polovini 2022., potaknuvši nadu da će kukuruz biti profitabilan u 2023., unatoč tome što zahtijeva aktivniji stil upravljanja i veća financijska ulaganja od soje, drugog najzastupljenijeg usjeva u SAD-u.

“Zasijat ćemo veliku površinu kukuruzom, vjerojatno najveću u dugo vremena”, rekao je poljoprivrednik iz Nebraske Brandon Hunnicutt, koji s ocem i bratom obrađuje 2300 hektara.

Prema planu sjetve, kukuruz planira zasijati na 90 posto površine, u usporedbi s 55 posto u 2022., u prvom redu zbog pouzdanog prinosa. “Uzgoj kukuruza traži pristup više baziran na znanosti”, objasnio je Hunnicutt. “Za soju katkada kažete ‘prskat ćemo fungicidom pa ćemo vidjeti kako će ispasti.'”

Upitna potražnja

Američki poljoprivrednici naizmjence siju soju i kukuruz kako bi očuvali tlo. Zbog snažnog poskupljenja gnojiva prošla godina bila je godina soje. Ove godine dominirat će kukuruz.

No, problem bi mogla biti potražnja, nakon što u rujnu krene berba. Od berbe u rujnu prošle godine izvoznici su prodali samo 24,038 milijuna tona kukuruza, gotovo za polovinu manje nego u godini ranije, prema podacima ministarstva poljoprivrede.

U siječnju vlada je objavila najnoviju procjenu godišnjeg izvoza kukuruza, koji bi trebao dosegnuti 48,9 milijuna tona i biti manji za 20 posto no što je vlada bila očekivala u svibnju prošle godine.

Domaća potrošnja trebala bi u sezoni 2022/2023. kliznuti na 304,56 milijuna tona, najnižu razinu u sedam godina i biti manja za četiri posto nego u prethodnoj sezoni.

Pad potrošnje vlada objašnjava slabijom potražnjom za stočnom hranom zbog najmanjeg broja grla stoke od 1962. godine i ptičje gripe koja je smanjila broj peradi. (Hina/Reuters)