Eurostat: Ukrajina glavni dobavljač suncokretovog ulja i kukuruza za EU

Ukrajina je u prvom tromjesečju potvrdila poziciju glavnog dobavljača suncokretovog ulja i kukuruza za Europsku uniju, a znatno je povećala i izvoz sojinog ulja, pokazuju podaci Eurostata.

Bruxelles je u lipnju prošle godine zbog ruske invazije na Ukrajinu privremeno obustavio carine na uvoz ukrajinskih proizvoda, podsjeća Eurostat.  

U prva tri ovogodišnja mjeseca suncokretovo ulje bilo je glavni ukrajinski izvozni proizvod u EU, s udjelom u uvozu od 86 posto, kao i u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavio je Eurostat.

Na drugom je mjestu ljestvice dobavljača suncokretovog ulja Moldova s udjelom u europskom uvozu od pet posto, upola manjim nego na početku prošle godine, a na trećem Srbija sa četiri posto, kao i u 2022.

EU u prvom tromjesečju nije uvozio suncokretovo ulje iz Rusije koja je lani bila na trećem mjestu s udjelom u uvozu od šest posto.

Ukrajina je u prva tri ovogodišnja mjeseca zadržala vodeće mjesto i na ljestvici dobavljača kukuruza, s udjelom u uvozu EU od 71 posto, kao i na početku 2022.

Drugi je Brazil koji je više nego udvostručio udio, na 13 posto, a treća Kanada s pet posto. Rusija dijeli četvrto mjesto s Južnoafričkom Republikom s udjelom u uvozu od dva posto, upola manjim nego lani.  

Skok za sojino

EU je u prvom tromjesečju znatno povećao uvoz sojinog ulja iz Ukrajine, koja je osvojila polovinu udjela u europskom uvoznom tržištu. Na početku prošle godine njezin udio iznosio je 32 posto. 

Na drugom je mjestu Srbija, a na trećem Norveška s udjelima u uvozu EU od 17 odnosno 15 posto, gotovo kao i na početku 2022. 

EU u prva tri ovogodišnja mjeseca nije uvozio sojino ulje iz SAD-a i Rusije čiji je udio u europskom uvozu na početku prošle godine iznosio 14 odnosno šest posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

I ukrajinska uljana repica osigurala je značajno mjesto u europskom uvozu, s udjelom od 17 posto, trostruko većim nego lani. Australija je daleko najveći dobavljač, s udjelom u europskom uvozu od 71 posto. (Hina)