Carlsberg zaključio 2022. s neto gubitkom

Danski pivar Carlsberg u utorak je objavio da je fiskalnu 2022. godinu zaključio s neto gubitkom, potvrdivši otpis u Rusiji, ali i dvoznamenkastim rastom prihoda, zahvaljujući podignutim cijenama.

Neto gubitak u fiskalnoj 2022. iznosio je 1,06 milijardi danskih kruna (142,4 milijuna eura), u usporedbi s prošlogodišnjom dobiti od 6,85 milijardi kruna. Gubitak po dionici iznosio je 7,6 kruna.

Prilagođena neto dobit iznosila je lani 9,69 milijardi kruna, u usporedbi sa 6,94 milijarde kruna u godini ranije. Dobit prije oporezivanja kliznula je na 9,96 milijardi kruna, s 10,45 milijardi kruna.

Na poslovne rezultate utjecali su otpisi u visini 10,74 milijarde kruna. Treći najveći svjetski pivar lani je najavio prodaju golemog ruskog poslovanja zbog invazije Rusije na Ukrajinu i objavio da očekuje otpis od oko 9,9 milijardi kruna, podsjeća Reuters.

Prihod je pak lani poskočio 17 posto, na 70,27 milijardi kruna. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodaja odnosno kupnja imovine, uvećan je 15,6 posto, pokazuje poslovno izvješće.

Pivari su podigli cijene piva zbog rastućih troškova energije i sirovina. Carlsberg je objavio da mu je prihod po litri prodanog piva lani porastao devet posto, uz snažan rast u svim regijama.

Cijene planiraju podići i u ovoj godini, za “visok jednoznamenkasti” postotak, kako bi pokrili rastuće troškove, napominju.

U fiskalnoj 2023. organska operativna dobit mogla bi biti veća do pet posto, ali bi se mogla i smanjiti u istom postotku, procjenjuju. U prošloj godini, usporedbe radi, bila je uvećana za 12 posto.

Izvršni direktor Cees’t Hart očekuje da će i 2023. biti “izazovna”.

“Iako je pivo kroz povijest bilo otporna potrošačka kategorija, više cijene u kombinaciji s općenito visokom inflacijom mogle bi imati negativan učinak na potrošnju piva na nekim našim tržištima, posebice u Europi”, istaknuo je.

Zapadni pivar najviše izložen Rusiji očekuje da će do lipnja pronaći kupca za veliko poslovanje u Rusiji, a želi također osigurati mogućnost povratka na rusko tržište u nekom trenutku u budućnosti.

Tvrtka očekuje da će pronaći kupca i s njim potpisati ugovor do lipnja, iako finalizacija posla ovisi o ruskim vlastima, kazao je Hart. Carlsberg je zainteresiran za opciju otkupa ruskog poslovanja od tog kupca u budućnosti.

“Zasada izlazimo iz Rusije, ali ne isključujemo mogućnost… povratka. Ne očekujem da ćemo se vratiti u prvih 10 godina, mnoge će se stvari morati promijeniti prije nego što razmislimo o povratku u Rusiju”, rekao je Hart.

Dodao je da bi očito bilo dobro da njegov nasljednik ima takvu mogućnost u budućnosti, nakon što se politička situacija dramatično promijeni. (Hina)