Regionalni distribucijski centar u Osijeku ojačat će konkurentnost poljoprivrednika

Osječki Regionalni distribucijski centar za voće i povrće (RDC), čije se otvorenje očekuje uskoro, strateški je značajan za Osječko-baranjsku županiju, jer će poljoprivrednicima omogućiti skladištenje proizvoda i plasman na tržište kada to bude najpovoljnije i tako ojačati njihovu konkurentnost.

Potreba za izgradnjom ovakvog objekta postoji već godinama, a prve aktivnosti oko izgradnje započele su još 2006. godine kada su Osječko-baranjska županija županija i Grad Osijek osnovali tvrtku ULO hladnjača, koja je 2019. prešla u 100-postotno vlasništvo županije.

Osnovni cilj je skladištenje voća i povrća malih proizvođača do najboljeg trenutka plasmana na tržište, jer bez hladnjače s odgovarajućim kapacitetima poljoprivrednici voće i povrće prodaju odmah poslije berbe i zbog toga ne postižu odgovarajuće otkupne cijene.

Nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU osiguralo sredstva za financiranje projekte dokumentacije, u proljeće 2021. započeti su radovi koje su izvodile tvrtke Projektgradnja Plus i Osijek-Koteks. Ukupna vrijednost izgradnje RDC-a je 110 milijuna kuna od čega je 75,3 milijuna bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), a ostatak iz županijskog proračuna.

Radovima u osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin izgrađen je objekt površine veće od osam tisuća kvadratnih metara, s ukupnim skladišnim kapacitetom hladnjače za čuvanje voća i povrća od 3.228 tona.

S pogonom za sortiranje, pakiranje i distribuciju RDC se sastoji od 23 komore u kojima se voće i povrće iz konvencionalne i ekološke proizvodnje mogu kvalitetno i dugotrajno čuvati. Osim hladnjače, u RDC-u su osigurani uvjeti za stvaranje dodatne vrijednosti proizvoda kroz postrojenje za proizvodnju sokova i drugih prerađevina od voća i povrća.

S obzirom da će centar surađivati sa znanstvenim institucijama te agencijama u sklopu Ministarstva poljoprivrede, nudit će  stručnu i marketinšku podršku prilikom plasmana na tržište, pojašnjavaju u nadležnim županijskim službama.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić kaže da će skladištenje voća i povrća poljoprivrednicima omogućiti usmjeravanje na intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, jer plasman na tržište više neće ovisiti o terminu dozrijevanja, nego će urod moći skladištiti sve do trenutka kada plasman na tržište za poljoprivrednike bude najisplativiji.

Ovo je strateški je projekt za proizvođače voća i povrća ne samo iz Osječko-baranjske, nego i drugih županija. Interes poljoprivrednika postoji, no s obzirom na uvjete koje je propisao NPOO, centar je prvenstveno namijenjen korisnicima udruženim kroz proizvođačke organizacije, pa će se raspisati  natječaj za raspolaganje kapacitetom RDC-a. Upravo stoga, uskoro otvaramo RDC kako bi do trenutka kada će biti potrebno skladištenje voća, a riječ je o jeseni ove godine, sve bilo spremno, napominje Anušić.

S obzirom da se, uz izgradnju RDC-a intenzivno radi i na izgradnji sustava za navodnjavanje od kojih su četiri  završena, a još 12 je u raznim fazama pripreme i izgradnje, u županijskoj upravi smatraju kako je riječ o povezanim projektima koji osiguravaju kvalitetnije uvjete za poljoprivrednu proizvodnju i jačanje njezine konkurentnosti, što bi treba imati pozitivan učinak na cjelokupnu gospodarsku sliku županije. (Hina)