Natječajem za sadnju drveća u gradovima započelo ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora

Objavom natječaja na koji se mogu prijaviti svi gradovi u Hrvatskoj započeo je ekološki projekt Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjega lista Od izvora do mora. Uz promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada, novost je ovogodišnjega izdanja projekta sadnja drveća u urbanim sredinama s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida i temperature zraka.

Projekt Od izvora do mora provodit će se u nekoliko faza, a prva je započela objavom natječaja koji traje mjesec dana, do 15. ožujka. Natječaj je objavljen na Coca-Colinoj mrežnoj stranici.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi gradovi koji žele pošumiti određene prostore na području svojega grada. Obveza prijavljenih gradova bit će da u razdoblju od 15. travnja do 31. svibnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima. Boduju se broj okupljenih volontera i količina prikupljenoga otpada, a tri najuspješnija grada podijelit će nagradni fond od 42.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. U dogovoru s pobjednicima akcije sadnje održat će se u jesenskim mjesecima, od rujna do studenoga, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

„Projekt Od izvora do mora pokrenuli smo 2018. godine, a o njegovoj važnosti govori i to što se svake godine povećava broj partnera u projektu. Nakon Jutarnjega lista pridružio nam se Konzum, a ove godine i Udruga gradova u RH, sve to uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba. Kako bismo dodatno unaprijedili projekt i pratili trendove na području održivosti, odlučili smo ga proširiti na sadnju drveća u urbanim sredinama s ciljem smanjenja ispuštanja CO2 i temperature zraka u gradovima. Pozivamo gradove da se prijave na natječaj i time izravno doprinesu dugoročnoj kvaliteti života na svojemu području”, izjavio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria.

Od izvora do mora dio je dugoročnoga sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada,kojim se tvrtka Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište, a da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina samo uporabom lakših boca Coca-Cola je smanjila ukupnu uporabu plastike za četvrtinu.

Više informacija dostupno je na Coca-Colinoj mrežnoj stranici i u digitalnome izdanju Jutarnjega lista.