Natura &Co i Avon udružuju snage

Kompanija Natura &Co najavila je akviziciju kompanije Avon Products, Inc. što će dovesti do stvaranja četvrte najveće, isključivo kozmetičke grupe na svijetu i svjetskog lidera u direktnoj prodaji kozmetičkih proizvoda...

Spajanje kompanija Natura &Co i Avon stvorit će globalnog lidera u direktnoj prodaji kozmetičkih proizvoda s više brendova i više kanala prodaje. Svoje proizvode Grupa će plasirati zahvaljujući suradnji sa 6,3 milijuna konzultanata i predstavnika obje kompanije, preko globalne mreže od 3.200 trgovina kao i zahvaljujući snažnoj digitalnoj strategiji obje kompanije. Očekuje se da nova zajednička kompanija dostigne godišnji bruto prihod od preko 10 milijardi dolara, s više od 40.000 zaposlenih, kao i prisustvom u 100 zemalja diljem svijeta.

Pomoću svojih dobro poznatih brendova, ulaganjem u komunikaciju s kupcima i korištenjem svih kanala prodaje, ovako proširena Grupa doprinijet će ljepoti više od 200 milijuna korisnica i korisnika diljem svijeta – bilo kad, bilo gdje, svakog dana. Priključivanjem kompanije Avon portfoliju koji već uključuje kompanije Natura, The Body Shop i Aesop, Natura &Co će još bolje usluživati svoje raznolike korisnike, poboljšati kanale distribucije i proširiti se na nova geografska područja.

Natura &Co očekuje da ovo povezivanje dovede do sinergije koja se procjenjuje na iznos između 150 i 250 milijuna dolara godišnje, od čega će određen dio biti ponovno uložen u cilju daljnjeg poboljšanja digitalne i direktne prodaje, istraživanja i razvoja, društveno-odgovornih inicijativa brenda, kao i širenja Grupe na nova tržišta.

I Avon i Natura do svojih kupaca dolaze zaslugom tima koji prije svega čine žene, ambasadorice brenda i savjetnice za ljepotu. Avon je legendaran brend s tradicijom od preko 130 godina, kao i vodeća svjetska platforma za prodaju kozmetičkih proizvoda putem direktne prodaje. Jaki brendovi u različitim ključnim kozmetičkim kategorijama i konkurentne pozicije na velikom broju tržišta ovoj kompaniji pružaju značajan potencijal za rast u budućnosti.

Spajanje Natura &Co i Avona podliježe uslovima uobičajenim za ovu vrstu transakcija, što uključuje odobrenje dioničara obje kompanije, agencija za zaštitu tržišne konkurencije u Brazilu, kao i nadležnosti još nekih organa. Završetak procesa se očekuje početkom 2020. godine.

O kompaniji NATURA &CO

Na osnovi združivanja Natura, Aesop i The Body Shop, korporativni brand Natura &Co sudjeluje u stvaranju globalne grupe kozmetičkih kompanija s više brendova i više kanala, koji se u svom poslovanju rukovodi vlastitim ciljem. Tri kompanije koje čine ovu grupu posvećene su stvaranju pozitivnog ekonomskog i društvenog utjecaja na životnu sredinu. Kompanija Natura osnovana je 1969. godine i brazilska je međunarodna kompanija u segmentu za proizvodnju kozmetike i sredstava za osobnu njegu, lider je u direktnoj prodaji. Kompaniju The Body Shop osnovala je 1976. godine Anita Rodick u Brightonu u Engleskoj i ona predstavlja globalni kozmetički brend koji se trudi stvoriti pozitivne promjene u svijetu. Kozmetički brend Aesop iz Australije nastao je 1987. godine s ciljem stvaranja asortimana vrhunskih proizvoda za njegu kože, kose i tijela.

O kompaniji Avon Products, Inc.

Preko 130 godina Avon donosi inovativne i kvalitetne proizvode koji su prije svega namijenjeni ženama. Milijuni Avon Ladies širom svijeta svjedoče o kvaliteti prepoznatiljivih Avon brendova poput Avon Color i Anew. Avon podržava žensko preduzetništvo, osnažuje žene i brine o njihovom zdravlju i do sada je donirao više od milijardu dolara za podršku ženama širom svijeta, kroz poslovanje kompanije i Avon Fondation za žene. Više o kompaniji saznajte na www.avonworldwide.com. Više o Avonu lokalno saznajte na www.avon.hr.