Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala četvrti mjesec zaredom

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, za 1,7 posto, što ukazuje na usporavanje rasta gospodarstva.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na veljaču prošle godine pala 1,7 posto. To je četvrti mjesec zaredom kako je proizvodnja pala na godišnjoj razini, ali sporije nego u siječnju, kada je skliznula 2,8 posto.

Pad proizvodnje u veljači na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 8,2 posto, u proizvodnji intermedijardnih proizvoda. S padom od 6,8 posto slijedi proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala 3,2 posto.

S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda skočila je za 15,8 posto, dok je proizvodnja energije porasla 1,1 posto na godišnjoj razini. U prva dva mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja pala za 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Daljnje usporavanje rasta gospodarstva

Pad industrijske proizvodnje četiri mjeseca zaredom, kao i nedavno objavljeni podaci o usporavanju rasta potrošnje u maloprodaji, ukazuju na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.

U posljednjem lanjskom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 4 posto na godišnjoj razini. Bio je to već sedmi kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize, ali sporije nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 5,2 posto. (Hina)