U rekonstrukciju farme junadi Šumbar uloženo 18 milijuna kuna

PPK karlovačka mesna industrija svečano je obilježila završetak 18 milijuna kuna vrijedne investicije u farmu junadi Šumbar u Rečici, provedene s ciljem kvalitetnijeg poslovanja i dobrobiti životinja.

U sklopu investicije realiziran je projekt ekološki prihvatljivog zbrinjavanja i smanjenja štetnog utjecaja stajskog gnoja na okoliš, a također su zamijenjena krovišta i vrata na objektima za držanje junadi. Naime, djelatnost PPK karlovačke mesne industrije, jedne od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj i regiji, uz proizvodnju i preradu mesa obuhvaća vlastiti uzgoj junadi na farmi Šumbar, čiji je godišnji kapacitet 1.500 grla.

Sadašnji kapacitet naših farmi u okolici Karlovca i Pitomače te farmi naših kooperanata iznosi 7.500 grla, a širenjem kapaciteta ovih i otvaranjem nove farme u okolici Pisarovine planiramo doći do 15.000 junadi godišnje, naglasio je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK

Novouređenu farmu Šumbar obišli su Damir Jelić, župan Karlovačke županije, Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede, Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, prof. dr. sc. Miljenko Konjačić, predstojnik Zavoda za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta i Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK d. d.

Ekološki održiva farma

Projekt je sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. kroz Mjeru M04 „Ulaganja u fizičku imovinu”, bespovratnim sredstvima u iznosu oko 14 milijuna kuna. „Projektom rekonstrukcije izgrađene su nove sabirne jame, ugrađena je nova oprema separatorskog postrojenja, uređene su lagune i postavljena je EPDM folija koja osigurava nepropusnost laguna. Navedenim ulaganjem osiguran je zahtjev Akcijskog programa zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla. Osim toga, nabavljeni su utovarivači stajskog gnoja, cisterne s deponatorima kako bi se gnojnica inkorporirala u poljoprivredno tlo, prikolicama za odvoz stajskog gnoja koje onemogućuju njegovo rasipanje po prometnicama, mikserom za gnojnicu, pumpama i drugom opremom“, pojasnio je doc. dr. sc. Miljenko Konjačić, autor tehničko-tehnološkog elaborata farme Šumbar.

Najavljeno širenje kapaciteta

Predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije Igor Miljak naglasio je da ovaj projekt bio tek prvi korak prema ostvarenju ciljeva koji se odnose na vlastiti uzgoj junadi. „Plan nam je razvijati primarnu proizvodnju u svrhu osiguravanja što više kvalitetne domaće sirovine za naše proizvode, a ovaj je projekt bio ključan preduvjet za proširenje uzgojnih kapaciteta koje planiramo u bliskoj budućnosti. Do kraja iduće godine cilj nam je udvostručiti kapacitet junadi na farmi Šumbar, ali i na ostalim farmama junadi u sustavu Grupe Pivac. Sadašnji kapacitet naših farmi u okolici Karlovca i Pitomače te farmi naših kooperanata iznosi 7.500 grla, a širenjem kapaciteta ovih i otvaranjem nove farme u okolici Pisarovine planiramo doći do 15.000 junadi godišnje. Time bismo ostvarili samodostatnost, odnosno zadovoljili cjelokupne potrebe za junećim mesom, i to ne samo na razini PPK, već svih tvrtki u sustavu Grupe Pivac“, naglasio je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije

Doprinos gospodarskom razvoju

Damir Jelić, župan Karlovačke županije istaknuo je kako su ovakvi projekti ključni za uspješnost čitave lokalne zajednice. „Uz stabilne tvrtke kao što su PPK i cijela Grupa Pivac koje kontinuirano ulažu u razvoj znanosti i primjenu najnovijih tehnologija u proizvodnju, Ministarstvo koje potiče razvoj domaće poljoprivrede te Grad Karlovac i Karlovačku županiju uspješnost suradnje je zajamčena. Ovakvi projekti od iznimnog su značaja za lokalnu zajednicu, jer oni omogućuju sigurna radna mjesta i nova zapošljavanja što u konačnici znači i ostanak ljudi u ovom kraju“, naglasio je Jelić.

Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede

Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede, zaključio je da investicije poput ove potvrđuju vrijednost Zajedničke poljoprivredne politike i dobrobiti koje ona čini u ruralnim područjima Republike Hrvatske. „Ne samo kroz poboljšanje uvjeta proizvodnje i smanjenje troškova, već i dostizanje značajnih standarda u pogledu zaštite okoliša, zapošljavanje te u konačnici utjecaj na gospodarstvo Karlovačke županije i cijele RH. Zbog ovakvih primjera trudit ćemo se da novca iz EU blagajne u budućem razdoblju bude još i više“, poručio je Ivančić.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić osvrnuo se na važnost PPK karlovačke mesne industrije u gospodarskoj slici grada. „Grad Karlovac podržava svaku investiciju koja stvara prostor za otvaranje novih radnih mjesta. Pozdravljamo uspješno poslovanje PPK karlovačke mesne industrije, koja definitivno doprinosi gospodarskom razvoju grada Karlovca“, izjavio je prilikom otvorenja gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.