BCG: Inflacija i prigušena potražnja – glavne brige maloprodajnih tvrtki

Unatoč prvim naznakama usporavanja rasta cijena, trgovce na malo na globalnoj razini i dalje ponajviše brine inflacija koja prigušuje potrošnju, pokazalo je istraživanje Boston Consulting Groupa (BCG).

U Europi se trgovci na malo bore s posustalom prodajom budući da građani, pritisnuti visokim računima za energiju, manje troše na odjeću i kupuju jeftiniju hranu.

Općenito, sve veći troškovi roba, pad potrošnje građana i nepredvidivi opskrbni lanci izdvojeni su među najvećim brigama 561 izvršnog direktora, direktora i menadžera u globalnoj maloprodaji koje je anketirao BCG za izvješće objavljeno u utorak, kada počinje konferencija Svjetskog kongresa maloprodaje.

Prebacivanje viših troškova na kupce vjerojatno će postati sve teže, pokazalo je istraživanje. Naime, 72 posto ispitanika reklo je da očekuju da će potrošači ove godine biti osjetljiviji na cijene.

“Time se ograničavaju opcije koje trgovci imaju za oporavak i borbu protiv visokih ulaznih troškova te se stvaraju nove poteškoće s kojima se moraju boriti, kao što su promjene potrošačkih obrazaca prema određenim proizvodima i segmentima kupaca”, navodi BCG u izvješću.

Potrošači u Britaniji, primjerice, pri kupnji namirnica prednost daju cjenovnoj pristupačnosti nad drugim kvalitetama, s negativnim posrednim učincima na prehranu.

Uz povećanje cijena i ponovno pregovaranje s dobavljačima, trgovci na malo moraju biti kreativni kako bi vratili i zadržali kupce, pri čemu mnogi ulažu u programe vjernosti, promotivne cijene i poboljšanja iskustava korisnika online prodaje, pokazalo je istraživanje.

Autori izvješća kažu da bi trgovci trebali ulagati u umjetnu inteligenciju (AI) kako bi usavršili svoje strategije određivanja cijena i marketinga pomoću algoritama i strojnog učenja. “Većina trgovaca izvan Azije zanemaruje umjetnu inteligenciju i propušta potencijalne dodatne pogodnosti koje im ona nudi”, rekli su.

Azija je svijetla točka po pitanju očekivanja trgovaca na malo, sa 76 posto ispitanika u anketi koji očekuju rast gospodarstva te regije u ovoj godini nakon ponovnog otvaranja Kine s ukidanjem dugotrajnih ograničenja uzrokovanih covidom-19.

Trgovci na malo optimističniji su u pogledu Sjeverne Amerike nego Europe, pri čemu ih 68 posto predviđa rast u Sjevernoj Americi a 54 posto u Europi, pokazalo je globalno istraživanje Boston Consulting Groupa. (Hina/Reuters)