Korištenje umjetne inteligencije može povećati prodaju pet posto za manje od devet mjeseci

Robert Ćuzela-Piljac, konzultantska kuća Horváth

Umjetna inteligencija značajno olakšava poslovanje i velikih i malih kompanija – kako kroz strojno učenje i kreiranje sadržaja, tako i kroz istraživanje navika potrošača i formiranje cijena. Ipak svijest o tome koliko ovakvi alati mogu unaprijediti poslovanje, u kompanijama je na žalost i dalje niska, pokazalo je istraživanje konzultantske kuće Horváth.

Razvoj umjetne inteligencije svakodnevno donosi revolucionarne promjene u brojnim industrijama, a prošlogodišnje lansiranje ChatGPT platforme, dodatno je potaknulo raspravu može li nam umjetna inteligencija pomoći da budemo produktivniji, optimiziramo poslovanje kompanija, a u konačnici i pitanje hoće li nas zamijeniti roboti. “Tajna” uspjeha najnovijih programa umjetne inteligencije leži u prikupljenim podacima, no razumijevanje konteksta je ono što će u budućnosti činiti razliku u njihovoj efikasnosti i popularnosti.

Jedna od prednosti korištenja umjetne inteligencije u kompanijama, jest u kreiranju cijena proizvoda, te se bilježi porast upotrebe softvera koji obrađuju ogromne količine povijesnih podataka i podataka u stvarnom vremenu, dajući gotovo nadljudski uvid u dinamiku tržišta i kupaca. Prikupljeni podaci omogućuju predviđanje reakcija kupaca i konkurenata na promjene cijena u različitim scenarijima, što je u današnjem iznimno dinamičnom tržištu dragocjen podatak. Istraživanje o utjecaju umjetne inteligencije na kreiranje cijena proizvoda koje je provela konzultantska kuća Horváth pokazalo je da određivanje cijena temeljeno na AI može povećati rezultate  prodaje do pet posto u manje od devet mjeseci.

„Umjetna inteligencija će promijeniti naše živote u onoj mjeri u kojoj svatko od nas to bude želio, ali kad promatramo kompanije, ona već uvelike olakšava poslovanje i velikih i malih kompanija – kako kroz strojno  učenje i kreiranje sadržaja, tako i kroz istraživanje navika potrošača i formiranje cijena. Ipak, svijest o tome koliko ovakvi programi mogu unaprijediti poslovanje i dalje je niska i samo 26 posto ispitanika pokazalo je da razumije doprinos upotrebe AI za ove potrebe“, izjavio je Robert Ćuzela-Piljac iz konzultantske kuće Horváth.

Korištenje umjetne inteligencije za prikupljanje i obradu podataka iz različitih internih i eksternih izvora olakšava kompanijama formiranje cijena, omogućava transparentnu usporedbu osnovne, preporučene i konkurentne cijene. Ovakvi alati imaju mogućnost na temelju prikupljenih podataka predvidjeti cijenu koju je kupac spreman  platiti za određeni proizvod ili uslugu, što u konačnici osigurava bolje predviđanje potencijalnog profita u narednim mjesecima.

U istraživanju koje je provela konzultantska kuća Horváth sudjelovali su menadžeri kompanija iz deset zemalja, iz industrije visoke tehnologije, robe široke potrošnje, maloprodaje i transporta, automobilske, financijske i drugih industrija. Već desetu godinu zaredom, kvalitetu i stručnost konzultantske kuće Horváth potvrđuje i renomirani međunarodni poslovni magazin brand eins, koji je Horváth uvrstio na listu najboljih konzultanata u području menadžmenta.