Inflacija u Hrvatskoj u travnju usporila na 8,9 posto

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u travnju za 8,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što predstavlja usporavanje inflacije peti mjesec zaredom, kao i najnižu stopu inflacije od ožujka prošle godine. 

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak konačne podatke, prema kojima su potrošačke cijene u travnju bile 1 posto veće nego mjesec dana prije, dok su u odnosu na travanj prošle godine porasle 8,9 posto.

Prema prvoj procjeni, objavljenoj početkom svibnja, rast potrošačkih cijena iznosio je 8,8 posto na godišnjoj i 0,9 posto na mjesečnoj razini. Stopa inflacije na godišnjoj razini smanjila se tako peti mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto.

U travnju ove godine inflacija je, po prvi put od lanjskog travnja, bila jednoznamenkasta. Ujedno je bila i najniža od lanjskog ožujka, kada je iznosila 7,3 posto. 

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, u travnju su najviše porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića, za 15,7 posto, a pratile su ih cijene restorana i hotela s rastom od 15,5 posto.

Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva poskupili su, pak, za prosječno 10,8 posto, dok su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva porasle za 8,6 posto. Odjeća i obuća poskupili su na godišnjoj razini za 8,0 posto, dok su cijene rekreacije i kulture porasle za 7,2, zdravlja za 5,9, a alkoholnih pića i duhana za 5,1 posto.

Na mjesečnoj su razini, pak, najviše u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, 6,2 posto, dok su cijene u restoranima i hotelima porasle 2,1 posto. Cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle su u travnju na mjesečnoj razini za 1 posto.(Hina)