Coca-Cola u Hrvatskoj prelazi na plastične boce s neodvojivim zatvaračima

Coca-Cola u Hrvatskoj napravila je novi iskorak prema ostvarivanju vizije Svijet bez otpada i krajem svibnja ove godine svojim potrošačima na hrvatskome tržištu predstavila neodvojive zatvarače za plastične boce.

Odluka je dio Coca-Coline prilagodbe diljem Europe s ciljem ispunjavanja uredba o zatvaračima na plastičnim spremnicima za napitke iz Direktive o plastici za jednokratnu uporabu koju je donijela Europska unija. Namjera je unaprijediti prikupljanje i recikliranje plastičnih zatvarača za boce – zajedno s bocama – i tako smanjiti količinu ambalažnoga otpada. Novi dizajn zatvarača još je jedna prekretnica na Coca-Colinu putu prema održivoj ambalaži koji je obilježen predanošću cilju da do 2030. godine prikupi i reciklira količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište te da napreduje više i brže gdje je god to moguće kako bi se uklonio ambalažni otpad.

Proizvodnja boca s novim neodvojivim zatvaračima krenula je u svibnju i obuhvaća sve Coca-Coline robne marke bezalkoholnih pića i vode na hrvatskome tržištu.

Coca-Colini neodvojivi zatvarači inovativno su dizajnersko rješenje i važan korak u programu inovacija. Sustav otvaranja jednak je kao kod standardne boce, a novost je prsten s jednostavnom vezicom zahvaljujući kojemu zatvarač savršeno pristaje na grlo boce. Zatvarač je trajno povezan sa sigurnosnim prstenom na boci, a vezica ga nakon otvaranja boce drži u idealnome položaju i ne ometa pritom konzumiranje napitka.

Zatvarači su ispitani u Coca-Colinu laboratoriju za istraživanje i razvoj ambalaže u Bruxellesu kako bi se osiguralo pružanje ugodnog iskustva korištenja, uz zadržavanje praktičnosti, higijene i funkcionalnosti. Zatvarači također ispunjavanju sve zakonodavne uvjete i najstrože tehničke i sigurnosne standarde. Osim toga, dizajn zatvarača trebao bi recikliranje učiniti jednostavnijim. Naime, odsad će biti puno lakše reciklirati cjelokupnu ambalažu zajedno sa zatvaračem koji je pričvršćen za bocu. Diljem Europe provedena su opsežna istraživanja i ispitivanja među potrošačima kako bi se definiralo i razvilo odgovarajuće rješenje praćeno jasnim porukama o novome zatvaraču.

Više informacija potražite na ovoj poveznici.

Postignuća tvrtke Coca-Cole HBC Hrvatska u ostvarivanju vizije Svijet bez otpada:

  • Ukupna uporaba plastike smanjena je za ¼ u proteklih 10 godina samo uporabom lakših boca koje su razvijene u suradnji s dobavljačima i partnerima.
  • Čak 99,9 % primarne ambalaže može se reciklirati.
  • Voda Römerquelle prva je voda na hrvatskome tržištu koja je sa svojim cjelokupnim asortimanom već nekoliko godina dostupna isključivo u bocama od 100 % reciklirane plastike.
  • KeelClip™ je zamijenio plastičnu foliju za sva višestruka pakiranja limenka.