Carrefour: Razdoblju stabilnih cijena hrane došao je kraj

Alexandre Bompard, šef Carrefoura (Foto: Morissard Aurelien/ABACA/PIXSEL)

Poskupljenje hrane u Francuskoj vjerojatno će znatno popustiti od siječnja zahvaljujući pregovorima trgovaca i proizvođača, ali razdoblju stabilnih cijena došao je kraj, upozorio je šef Carrefoura Alexandre Bompard.

Inflacija bi od siječnja trebala znatno oslabiti, rekao je Bompard u nedjelju za televiziju BFM, zahvaljujući vladinoj inicijativi da se redovni pregovori trgovaca i proizvođača pomaknu za šest mjeseci, s ožujka na rujan.

Rast cijena hrane trebao bi se spustiti znatno ispod 10 posto, prema pet posto, dodao je predsjenik uprave i izvršni direktor francuskog maloprodajnog lanca. U kolovozu hrana je poskupjela 11,1 posto, a stopa inflacije iznosila je 4,8 posto.

Prošli tjedan Bompard je upozorio da su Francuzi zbog visokih cijena znatno smanjili kupnju osnovnih potrepština. Maloprodajni trgovci i proizvođači u Francuskoj prebacuju krivnju jedni na druge, a vlada podsjeća da su cijene brojnih sirovina padale u protelim mjesecima.

Šef Carrefoura upozorava pak da će zbog klimatskih i geopolitičkih čimbenika cijene hrane i u idućim godinama rasti snažnije nego u proteklim desetljećima, kada je njihov rast varirao između nule i jedan posto.

“Mislim da je razdoblju stabilnih cijena hrane došao kraj”, poručio je. (Hina)