Dodijeljena Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama u 2022.

Hrvatska gospodarska komora na svečanosti održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu dodijelila je nagrade Zlatna kuna – priznanje najboljima u hrvatskom gospodarstvu za iznimne rezultate ostvarene u 2022. godini.

Najbolje veliko trgovačko društvo je zadarski brodar Tankerska plovidba, u kategoriji srednje tvrtke nagrada je pripala tvrtki Košćal iz Popovače, a najuspješnija mala tvrtka je zagrebački M.T.M. Creator. Najbolja banka u prošloj godini bila je Erste&Steiermärkische Bank, a priznanje za najbolje osiguranje dodijeljeno je Croatia osiguranju.

Osim rezultata poslovanja poduzeća, prvi put se kao dodatni kriterij vrednuju rezultati ESG ratinga, nacionalnog modela ocjenjivanja održivih praksi tvrtki koji je razvila Hrvatska gospodarska komora.

Nagrada za životno djelo pripala je Marijanu Živkoviću, vlasniku obiteljske tvrtke i maloprodajnog lanca trgovina Patričar. Poslujući u ruralnim područjima Slavonije, Živković je uspio pomiriti naizgled suprotstavljene interese, potrebu za profitom, dobrobiti zaposlenika i potrebe zajednice. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a poznat je i po svom humanitarnom radu i brizi za najranjivije članove društva.

Na 27. dodjeli Zlatne kune posebno priznanje uručeno je Hrvatskim cestama za projekt cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom izgradnjom Pelješkog mosta, s ciljem prometnog i gospodarskog povezivanja kopnenog teritorija RH. U ovom strateškom projektu državna tvrtka imala je ulogu investitora te upravitelja mosta i pristupnih cesta.

Predsjednik HGK Luka Burilović čestitao je nominiranima i dobitnicima istaknuvši da njihov uspjeh snažno pridonosi razvoju hrvatskog gospodarstva i države u cjelini.

„Euro je danas naša valuta, ali zadržali smo Zlatnu kunu u čast našoj bivšoj valuti i kao podsjetnik na trnovit put do međunarodne gospodarske afirmacije. Svijet se mijenja, a u korak s promjenama mora ići i naše gospodarstvo. Primjerice, teme iz područja održivosti i ESG-a više nisu predmet rasprava stručnjaka ili okolišnih aktivista. One su danas sastavni dio svakog poslovnog sustava, ali i zajednice“, kazao je Burilović.