Prvi korak prema rodnoj ravnopravnosti: SELECTIO pokrenuo Equal Pay Champion

Aleksandar Zemunić, direktor SELECTIO Grupe

SELECTIO Grupa, vodeća organizacija za savjetovanje u ljudskim potencijalima koja je provela više od 20,000 evaluacija HR sustava u nekima od najuspješnijih organizacija u Hrvatskoj, pokrenula je certifikat naziva Equal Pay Champion. Ovaj certifikat predstavlja ključni korak prema ostvarivanju ravnopravne plaće na radnim mjestima diljem Hrvatske.

Equal Pay Champion otvoren je za prijave svih tvrtki bez obzira na veličinu i tip djelatnosti. Cilj certifikata je prepoznati organizacije koje su pioniri u ostvarivanju rodne ravnopravnosti te potaknuti druge na pozitivne promjene u svojim internim politikama.

„Već 20 godina osnažujemo organizacije koje su odlučne u izgradnji jednakih mogućnosti za sve zaposlenike i pomažemo u stvaranju kulture poštovanja, pripadnosti i ravnopravnosti. Naše usluge su utemeljene na dokazima i najboljim praksama kako bismo, između ostalog, pomogli u postizanju raznolikosti i uključivosti. Znamo da stvaranje jednako vrednovanog radnog mjesta može biti izazovno i upravo zato nudimo pomoć na tom putu“, izjavio je Aleksandar Zemunić, direktor SELECTIO Grupe 

Podsjetimo, vijeće Europske Unije je 24. travnja 2023. godine donijelo nova pravila o transparentnosti plaća, a cilj direktive je borba protiv diskriminacije u plaćama i uklanjanje razlika u plaći na temelju roda. Sve države članice EU su obvezne kroz nacionalne propise inkorporirati Direktivu do 7. lipnja 2026. godine.

Za postizanje Equal Pay Champion certifikata tvrtke će najprije morati s timom certifikatora podijeliti podatke o plaćama kako bi se potvrdilo da su njihove aktivnosti zaista usmjerene prema postizanju ravnopravnosti. Certifikat će biti dodijeljen onim tvrtkama koje su prepoznate kao lideri u smanjenju razlike u plaćama.

Očekuje se da će ovaj inicijalni korak u mnogim tvrtkama potaknuti značajan napredak u postizanju pravičnijeg i ravnopravnijeg poslovnog okruženja. Prijave za Equal Pay Champion su otvorene do kraja 2023. godine, Prijave za certifikat moguće su preko službene stranice SELECTIO Grupe.