Lidl i udruga Palčići pomažu prijevremeno rođenim bebama

Lana Gojak, Csilla Barath Bastaić, Sonja Svajhler, Marijana Zlomislić Perak i Mirna Maras Batinić

Sudjelovati možete kupnjom rakuna Roka u Lidlovim trgovinama od 20.11.

Trgovački lanac Lidl Hrvatska i Klub roditelja nedonoščadi Palčići predstavili su danas zajedničku akciju prikupljanja sredstava za kupnju vrijednog medicinskog uređaja za neonatologiju KBC Zagreb. Akcija je predstavljena upravo na Svjetski dan prijevremeno rođene djece, koji se u Hrvatskoj i svijetu obilježava nizom aktivnosti, a simbolizira ga prepoznatljiva ljubičasta boja. Sredstva će se prikupljati prodajom igračke rakuna Roka za 5 eura u svim Lidlovim trgovinama od 20.11. do isteka zaliha.

Svjetski dan prijevremeno rođene djece obilježava se 17.11., posvećen je prijevremeno rođenoj djeci, njihovim roditeljima i zdravstvenim radnicima koji o njima skrbe, a obilježava se kako bi se podigla svijest o izazovima s kojima se susreću maleni palčići i njihovi roditelji te naglašavanje važnosti adekvatne njege od prve minute dolaska na svijet. Upravo na ovaj dan Lidl i Palčići su predstavili su zajedničku akciju u kojoj će pomoći palčićima iz svih krajeva Lijepe Naše.

Akcija će se provoditi prikupljanjem sredstava od prodaje igračke rakuna u Lidlu, a novac će biti usmjeren kupnji grijanog reanimacijskog stolića za neonatologiju KBC-a Zagreb. Uz predstavnike Lidla i predsjednicu Palčića Željku Vučko, sudionici konferencije za tisak bili su i pročelnica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ruža Grizelj te pedijatar prof. dr. dc. Milivoj Jovančević.

„Željeli smo, uoči nadolazećih blagdana, učiniti dobro djelo za one koji su uistinu najugroženiji – naši palčići, prijevremeno rođene bebe kojima je potrebna posebna briga. Dugogodišnji predani i transparentni rad Udruge Palčići bio je glavni razlog zašto smo upravo s njima odlučili pokrenuti ovu akciju. Osim toga, Palčići pomažu diljem Lijepe Naše, što nam je također bilo važno, da našim zajedničkim djelovanjem pokrijemo cijelu Hrvatsku“ – izjavila je Marina Dijaković, voditeljica Sektora korporativnih komunikacija Lidl Hrvatska.

Predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi Željka Vučko ovom je prilikom izjavila: „Danas, kada je cijeli svijet obojan ljubičasto u čast najmanjih heroja palčića, njihovih roditelja, obitelji i medicinskog osoblja koje skrbi o njima zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u njihovim borbama za maleni, ali beskrajno vrijedan život i olakšali ih na bilo koji način. Na ovaj veliki dan želim zahvaliti Lidlu Hrvatska što je prepoznao naš rad i odlučio se priključiti našoj borbi za bolje sutra naših najmanjih heroja palčića.

Vrijednosti doniranih uređaja širom Hrvatske, kao roditelji palčića nikada nismo mjerili novcem, već brojem spašenih života koje svaki taj uređaj za nas znači. Sigurni smo da će i ovaj uređaj, kao i svi ostali, u stručnim i sigurnim rukama naših sestara i liječnika značiti ŽIVOT i siguran start u njega svim onim palčićima koji dolaze“.

„Prva minuta nakon rođenja, tzv. zlatna minuta, kritičan je vremenski prozor za uspostavu disanja i cirkulacije novorođenčeta, zbog čega su upravo intervencije u tom vremenu presudne za njihov trenutni i dugoročni ishod tj. preživljenje. Donacija reanimacijskog stolića, opremljenog svim potrebnim medicinskim uređajima za hitnu intervenciju, bitno će olakšati i dodatno unaprijediti zbrinjavanje novorođenčadi i nedonoščadi upravo u ovom kritičnom razdoblju i na taj način povećati šanse njihovog preživljenja i dugoročnog zdravlja“ – poručila je prof. dr. sc. Ruža Grizelj.

Podsjećamo, u akciji možete sudjelovati kupnjom rakuna Roka od 20.11. pa sve do isteka zaliha u svim Lidlovim trgovinama za samo 5 eura. Ukupan prihod od prodaje Lidl će donirati Palčićima za kupnju reanimacijskog stolića na KBC-u Rebro.