Vučković najavila program pomoći proizvođačima mandarina

Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell

Ministarstvo poljoprivrede će, nakon stručne procjene i utvrđivanja uzroka i razmjera štete, razmotriti program pomoći proizvođačima mandarina, najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sastanku održanom s predstavnicima tog sektora, izvijestili su u petak iz Ministarstva.

Vučković je, kako se navodi u priopćenju, s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem održala sastanak o aktualnom stanju u proizvodnji mandarina s predstavnicima tog sektora okupljenim u Hrvatsku voćarsku zajednicu i udrugu Neretvanska mladež te predstavnicima Državnog inspektorata, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) te jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Putem video-veze na sastanku su sudjelovali župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan i gradonačelnik Opuzena Neven Mataga te predstavnici jedinica lokalne samouprave, ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić, pomoćnik glavnog državnog inspektora Davor Zec i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović.

Proizvođači mandarina su izvijestili kako se ove godine bilježi izdašan urod, no istaknuta je nedostatna cijena otkupa te problem sitne mandarine i izostanka primjene SIT tehnike koja se provodila u cilju suzbijanja sredozemne voćne muhe u dolini Neretve.

Vučković je kazala kako će Ministarstvo poljoprivrede nakon stručne procjene i utvrđivanja uzroka i razmjera štete razmotriti program pomoći proizvođačima mandarina te najavila novi sastanak na ovu temu.

Ravnateljica HAPIH-a Sokolić izvijestila je kako je nakon osiguravanja svih zakonodavnih okvira HAPIH raspisao dva natječaja javne nabave za sterilizirane kukuljice koje predstavljaju specifičan i ograničeno dostupan biološki materijal, međutim, unatoč svim naporima i osiguranim sredstvima nije bilo prijavitelja.

Do kraja godine planirano je raspisivanje novog natječaja, za koji je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo dodatna sredstva kako bi povećalo interes i osiguralo provedbu u dolini Neretve sljedeće godine.

Na sastanku je rečeno i kako je HAPIH kao jedan od provoditelja Akcijskog plana o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe, uzimajući u obzir izostanak primjene SIT tehnike, pojačao aktivnosti – uspostavljena je gušća mreža lovki i povećan je broj opažačkih mjesta na 300, što čini povećanje od gotovo 100 posto u odnosu na Akcijski plan.

Dodatno, provodio se intenzivniji nadzor ličinki u plodovima biljaka domaćina, povećanjem broja malih i velikih uzoraka s 585 na 2.340, što čini povećanje od 400 posto u odnosu na Akcijski plan, a postavljeno je 40 posto lovki više u odnosu na predviđeno Akcijskim planom.

U priopćenju se navodi i kako je u 2022. izvezeno 30.308 tona mandarina ukupne vrijednosti 19,6 milijuna eura, a uvezeno je 10.714 tona u vrijednosti od 8,3 milijuna eura, pri čemu je ostvarena pozitivna vanjskotrgovinska bilanca količinski i vrijednosno. (Hina)