Dodijeljeno 46 milijuna eura za provedbu lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu

U ponedjeljak su za 23 lokalne akcijske skupine u ribarstvu (FLAG) dodijeljena rješenja u iznosu 46,2 milijuna eura za provedbu lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

FLAG je lokalna akcijska skupina u ribarstvu, a rješenja su dodijelili ministrica poljoprivrede Marija Vučković,  državni tajnik Mladen Pavić i ravnatelj Uprave za ribarstvo Ante Mišura. 

Uvažavajući specifične potrebe pojedinih područja i lokalnih zajednica, predviđena je potpora za aktivnosti usredotočene na inovativan pristup u područjima ribarstva i akvakulture, kao i dodavanje vrijednosti proizvodima ribarstva i akvakulture te za diversifikaciju tradicionalnih ribolovnih i akvakulturnih aktivnosti, navodi se u priopćenju. Potpora je predviđena i za i diversifikaciju samih područja.

Poticanje razvoja lokalnih zajednica ovisnih o ribarstvu i akvakulturi i jačanje teritorijalne kohezije jedan je od strateških ciljeva više od 348 milijuna eura vrijednog “Programa za ribarstvo i akvakulturu 2021.-2027. godine Republike Hrvatske”, i to kroz lokalni razvoj pod vodstvom zajednice, tzv. CLLD pristup.

Ministrica Vučković istaknula je kako su FLAG-ovi  ključan pokretač održivog i uključivog teritorijalnog razvoja u ribarstvenim i akvakulturnim područjima, kao i da će se provedbom lokalnih razvojnih strategija doprinijeti stvaranju novih mogućnosti te  lokalnim zajednicama omogućiti da bolje iskoriste i ostvare dobit iz prilika koje im nudi održivo plavo gospodarstvo.

“Od 23 lokalne akcijske skupine u ribarstvu kojima smo danas dodijelili 46,2 milijuna eura za provedbu lokalnih razvojnih strategija, 19 predstavljaju obalna i otočna ribarstvena područja, a po prvi put u ovom programskom razdoblju odobrene su lokalne razvojne strategije i za četiri FLAG-a iz kontinentalnih krajeva. Ovime je obuhvaćena gotovo cijela hrvatska obala, a ukupna površina ribarstvenih područja na koja se odnose odobrene lokalne razvojne strategije predstavljaju 35,6 posto površine RH“, istaknula je Vučković.

Inače, dosadašnji Operativni program za pomorstvo i ribarstvo obuhvaćao je dvije mjere: “Pripremnu potporu” i “Provedbu Lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu”, a do sada je ugovoreno 30,4 milijuna eura. (Hina)