Ministarstvo: Ribarima na raspolaganju 105 mil. kn iz proračuna

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da su ribarima, uzgajivačima u akvakulturi i prerađivačima proizvoda ribarstva i akvakulture radi ublažavanja gospodarskih i negativnih učinaka na raspolaganju bespovratne potpore ukupno vrijedne 75 milijuna kuna i potpore male vrijednosti u visini od 30 milijuna kuna.

Riječ je o sredstvima državnog proračuna, navode iz Ministarstva u odgovoru IDS-ovoj saborskoj zastupnici Katarini Nemet.

Kako je Hrvatska kao EU članica dužna primijenjivati EU pravila za državne potpore, 28. veljače upućen je Europskoj komisiji zahtjev za odobrenjem, a Komisija je tu mjeru odobrila 25. ožujka. Ministarstvo je potom izradilo je pravilnik kojim se propisuju detaljni uvjeti, kriteriji i način dodjele na objavu.

Kako bi se ubrzao proces podnošenja zahtjeva potencijalnim korisnicima, i ranije je upućen popis dokumentacije, kako bi po objavi pravilnika svi bili spremni za slanje i podnošenje zahtjeva, za što je rok 15. travnja, navode iz Ministarstva u svom odgovoru.

Dodaju da je trenutno u obradi mjera državne potpore male vrijednosti u ribarstvu, tzv. de minimis potpora, koju dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede u vrijednosti od 30 milijuna kuna iz sredstava državnog proračuna. Od ove godine izmijenjen je pravilnik, pa je izračun po korisniku u sektoru ribarstva znatno je povećan. 

“Svjesni smo izraženoga problema s kojim se ribari suočavaju, a vezano uz štete na ulovima i alatima koje čine dupini. Sukladno pravilima EU u dijelu nadoknade štete od sisavaca, u dosadašnjem programskom razdoblju kojim je bila dozvoljena isplata štete samo na ulovu, ne i alatima, Ministarstvo poljoprivrede provodi mjeru nadoknade štete isključivo sukladno znanstvenoj studiji. U novome programskom razdoblju, Hrvatska je zatražila omogućavanje nadoknade štete i na alatima i na ulovu. Očekujemo da će to biti odobreno, no potrebna je izrada znanstvene studije od strane Instituta za oceanografiju i ribarstvo, koju je Ministarstvo poljoprivrede već ugovorilo i izrada studije je započeta”, ističe se u odgovoru iz tog ministarstva.

Što se tiče sredstava pomoći kroz fondove EU, ministrica poljoprivrede uputila je dopis povjereniku za okoliš i more Virginijus Sinkevičijus, u kojem traži žurno reagiranje na trenutačnu krizu sa prijedlogom mjera pomoći koje uključuju izmjenu postojeće Uredbe o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo, ali i omogućavanje dodjele kompenzacijskim sredstava kroz novu Uredbu o uspostavi Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu. 

Dodatno, na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva, zatraženo je od Europske komisije žurno djelovanje i osiguravanje sredstava pomoći i kroz ovaj izvor, ističu iz Ministarstva. 

Novom Uredbom o uspostavi Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu predviđena je mogućnost dodjele kompenzacijskih sredstava, za koji je osnovni preduvjet i temelj donošenje provedbene odluke Europske komisije kojom će se utvrditi postojanje izvanrednog događaja, odnosno poremećaja na tržištu. Komisija je donijela tu odluku 25. ožujka te se intenzivno radi na uspostavi ovoga novoga modela pomoći na razini EU. 

“Vlada već duže vremena osigurava podršku i rješenja kojima bi se pomoglo ribarima koji obavljaju ribolov u Savudriji, kako pravno tako i financijski i gospodarski. Također, kontinuirano provodimo konstruktivni dijalog s Republikom Slovenijom, a u cilju dobrobiti naših ribara. Konačno, dijelimo brigu sa zastupnicom Nemet za hrvatske ribare uslijed enormnog povećanja troškova u obavljaju njihove djelatnosti te aktiviramo sve raspoložive mehanizme pomoći”, zaključuje se u odgovoru. 

Zastupnica Nemet upozorila je u četvrtak da se istarski ribari susreću sa velikim problemima, poput kazni slovenske policije te poskupljenja plavog dizela i prekomjerne populacije delfina i meduza, zbog čega im je što prije potreban europski novac. “Uz sve to, stiglo je i značajno poskupljenje plavog dizela koje je shrvalo ribare”, istaknula je Nemet u Saboru iznoseći stav Kluba IDS-a. 

Apelirala je i na Ministarstvo poljoprivrede i Vladu da konkretnim mjerama pruže učinkovitu podršku hrvatskom ribarskom sektoru “koji je na koljenima”, odnosno zauzmu se kod institucija EU kako bi odobrile sredstva za pomoć tom sektoru, a koja bi onda dodjeljivala u obliku nepovratnih državnih potpora. (Hina)