Inflacija skliznula na najnižu razinu u dvije godine, 4,7 posto

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u studenome 4,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najniža stopa inflacije u više od dvije godine, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS).

DZS je u četvrtak objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u studenome stopa inflacije iznosila 4,7 posto u odnosu na studeni prošle godine, dok su u odnosu na prethodni mjesec cijene dobara i usluga pale za 0,2 posto. To je znatno usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini, s obzirom da je u listopadu inflacija iznosila 5,8 posto.

Stopa od 4,7 posto najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, cijene hrane, pića i duhana porasle su na godišnjoj razini za 7,4 posto, usluga za 6,9 posto, a industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 4,8 posto. Cijene energije pale su, pak, za 3,4 posto na godišnjoj razini, pokazuje izvješće DZS-a.

Na mjesečnoj su razini cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije porasle za 0,2 posto, kao i cijene hrane, pića i duhana. Cijene usluga ostale su nepromijenjene, dok su cijene energije pale za 1,7 posto na mjesečnoj razini.

Konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u studenome DZS će objaviti 15. prosinca. (Hina)