Rast potrošnje u Hrvatskoj u listopadu ubrzan na 6,5 posto

U Hrvatskoj je u listopadu potrošnja u maloprodaji porasla sedmi mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to po najvećoj stopi u gotovo dvije godine, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva na početku četvrtog tromjesečja.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u listopadu realno porasla 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na listopad prošle godine porasla 6,5 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji na godišnjoj razini porasla sedmi mjesec zaredom, i to po najvećoj stopi od prosinca 2021. godine, kada je rast iznosio 6,7 posto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,8 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio za 10,7 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih deset mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Stabilan rast gospodarstva na početku četvrtog kvartala

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), rast prometa u trgovini na malo u listopadu ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i na početku četvrtog tromjesečja.

DZS je nedavno objavio da je u trećem tromjesečju ove godine BDP porastao za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je bio već 11. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste, i to brže nego u prethodnom tromjesečju. (Hina)