Povijesni rekord Zagrebačke pivovare: Već u studenome proizveden dvijetisućiti uvarak i više od milijun i 700 hektolitara piva

Zagrebačka pivovara ovih dana slavi veliki uspjeh. Naime, proizvodni tim pivovare skuhao je dvijetisućiti uvarak u ovoj godini već u studenome, što znači da je pivovara i prije kraja godine proizvela više od 1 700 000 hektolitara piva, najranije u svojoj povijesti. Uvarak, inače, predstavlja jednu proizvodnu šaržu sladovine koju čine mljeveni hmelj, slad i voda. On predstavlja poluproizvod u procesu proizvodnje, a iz njega se daljnjim procesima proizvodi pivo.

„Rekordni broj uvaraka ove godine potvrđuje predanost našeg tima i težnju kontinuiranom poboljšanju procesa. Osim što obaramo vlastite rekorde, ponosni smo na održivost našeg procesa proizvodnje, što smatramo ključnim za uspjeh našeg poslovanja. Sve više proizvedenih uvaraka na godišnjoj razini još je jedan dokaz da potrošači rado konzumiraju naše proizvode“, komentirao je Tomislav Bačurin, menadžer proizvodnje i energetike u Zagrebačkoj pivovari.

Proces proizvodnje piva započinje mljevenjem slada te prolazi kroz različite faze poput ukomljavanja, filtracije komine, kuhanja, dodavanja hmelja, sve do završetka kuhanja i hlađenja sladovine. Izrada jedne šarže traje dva sata, a cijeli proces nadgledaju dvije osobe u tri različite smjene. Ukupan proizvodni tim pivovare broji 24 člana u četiri različita pogona.

Održiva proizvodnja Zagrebačkoj pivovari je izuzetno važna te se u razvoj takve proizvodnje ulažu ozbiljni napori. Para koja nastaje prilikom kuhanja zagrijava vodu skladištenu u posebnom spremniku. Ta voda se, pak, kasnije koristi za grijanje filtrirane sladovine, a time se smanjuje i količina pare potrebne za kuhanje sladovine. Na taj način proizvodnja je energetski prilično učinkovitija. Primjerice, samo u 2022. godini pivovara je uštedjela devet milijuna Mj toplinske energije (pare).

„Ovo je zaista povijesni uspjeh, a mi ćemo, kao uostalom  i do sada, nastaviti s inovacijama, postavljajući nove standarde u industriji piva, uvijek s ciljem osiguravanja proizvoda vrhunske kvalitete našim potrošačima čije nam je zadovoljstvo izuzetno važno“, dodao je Bačurin.

Rekordni uvarak svečano je obilježen u Zagrebačkoj pivovari, a proslavi su prisustvovali članovi Uprave Zagrebačke pivovare te brojni zaposlenici.