Donacijom od 12.751,50 eura dm omogućava nastavak istraživanja raka prostate

U petak, 12. siječnja, dm je Institutu Ruđer Bošković predao donaciju od 12.751,50 eura koja je namijenjena istraživanju raka prostate Laboratorija za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a. Dosad najveća donacija, kao i proteklih godina, ostvarena je u suradnji sa Satiričkim kazalištem Kerempuh u sklopu kampanje Movember koja je osmu godinu skrenula pozornost na muške bolesti i važnost njihove prevencije.

„Društveno odgovorno djelovanje, u čijem su fokusu dobrobit i zdravlje naših građana, dio je svakodnevnog poslovanja dm-a. Baš zato, već niz godina osvještavamo sugrađane o važnosti redovitih liječničkih pregleda s ciljem prevencije bolesti, a istovremeno, pružamo podršku radu institucija koje kontinuirano doprinose unapređenju zdravlja i zdravstvene skrbi. Ponosni smo što smo, u sklopu Movembera, još jednom Institutu Ruđer Bošković pomogli da nastave s potragom za novim načinima liječenja raka prostate“, izjavila je Gordana Picek, voditeljica resora nabave i marketinga dm-a za regiju Adria te voditeljica prodajne regije u Hrvatskoj.

Ovogodišnja donacija namijenjena je projektu „Pomažu li zdrave stanice prostate stanicama tumora da prežive terapiju?“ kojeg vodi doc. dr. sc., Maja Sabol. U sklopu istraživanja,  pratit će se specifični markeri na tumorskim i zdravim stanicama s ciljem utvrđivanja kako prisutnost zdravih stanica u tumorskoj masi djeluje na rast i razvoj tumora.

„Karcinom prostate drugi  je najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj. Štoviše, Hrvatska je među deset zemalja Europske unije s najvišom stopom smrtnosti od ove bolesti. Baš zato, važno je neprestano raditi na poboljšanju tehnologija liječenja, a jedan od koraka ka tom cilju je bolje razumijevanje mehanizama nastanka tumora. U ime Instituta Ruđer Bošković, zahvaljujem dm-u što je i ove godina prepoznao važnost kontinuiranog istraživanja tumorskih stanica te tako istraživačkom timu u Laboratoriju za nasljedni rak omogućio daljnje pomake u spoznajama koje pospješuju dijagnostiku i liječenje ove bolesti“, istaknuo je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Istraživački tim čini sedam istraživača Zavoda za molekularnu medicinu čiji je rad dm u proteklih osam godina podržao s više od 67.000 eura. Tijekom suradnje s dm-om, znanstvenici su ispitali proteinske biljege u 160 kliničkih uzoraka karcinoma prostate i 65 uzoraka zdrave prostate u svrhu otkrivanja novih pokazatelja bolesti.