Inflacija u eurozoni blago oslabila u siječnju; Hrvatska znatno iznad prosjeka

Inflacija u eurozoni blago je oslabila u siječnju, a Hrvatska se svrstala uz Estoniju s najsnažnijim rastom potrošačkih cijena, znatno većim od prosjeka, pokazali su u četvrtak izračuni Eurostata.

U siječnju je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 2,8 posto, izračunali su statističari.U prosincu iznosila je 2,9 posto, pokazuju podaci, što znači da je rast cijena tek neznatno usporio na početku nove godine. Na mjesečnoj razini cijene su u siječnju u 20-članom gospodarstvu pale za 0,4 posto, nakon što su prosincu porasle za 0,2 posto.

Najviše je u siječnju poskupjela svježa hrana, za 7,0 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec,, neznatno snažnije nego u prosincu. Cijene energije ponovo su pale, sedmi mjesec zaredom, za 6,3 posto. U prosincu smanjile su se za 6,7 posto.

Kad se isključe cijene svježe hrane i energije, stopa inflacije iznosila je u siječnju 3,6 posto i bila je niža za 0,3 postotna boda nego u prosincu.

Hrvatska uz Estoniju

Najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini bilježila je na početku godine Estonija, za 5,0 posto. Slijedi Hrvatska sa stopom inflacije mjerenom HICP-om od 4,8 posto. U prosincu iznosila je 5,4 posto. Na mjesečnoj razini cijene mjerene HICP-om pale su u Hrvatskoj u siječnju za 0,3 posto. U prosincu bile su se smanjile za 0,4 posto.

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku pokazuje pak da su cijene u siječnju porasle za 4,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Na mjesečnoj razini smanjene su po DZS-u za 0,4 posto.

Godišnju stopu inflacije mjerene HICP-m znatno iznad prosjeka eurozone bilježile su u siječnju i Austrija i Slovačka, gdje je iznosila 4,3 posto. Daleko najblaži rast potrošačkih cijena u odnosu na prošlogodišnji siječanj bilježila je Finska, za 0,7 posto. Slijede Italija sa stopom inflacije od 0,9 posto, te Latvija i Litva s 1,0 posto. (Hina)