Kako ćemo proslaviti Valentinovo? Anketa otkriva navike domaćih potrošača

Uoči Valentinova, pitali smo domaće potrošače slave li Valentinovo, s kim ga najradije provode i razmišljaju li uopće o darivanju povodom Dana zaljubljenih.

Rezultati ankete portala za usporedbu cijena Jeftinije! pokazali su da je Valentinovo i dalje prilično popularan praznik u Hrvatskoj, redovito ga obilježava više od trećine ispitanika, a gotovo 43% njih će ga obilježiti i ove godine.

Očekivano, većina će ispitanika, njih 85%, Valentinovo provesti s partnerom ili partnericom, ali anketa je otkrila i zanimljive alternative pa će tako neki slaviti s prijateljima, obitelji te djecom i unucima.

Kada je riječ o darivanju, gotovo trećina ispitanika raduje se cvijeću dok jedna četvrtina priželjkuje odlazak na romantičnu večeru. Među poklonima koje su visoko na listi valentinovskih želja najpopularniji su parfemi koje je odabralo gotovo 28% ispitanika, a našli su se tu i pokloni poput modnih dodataka, proizvoda za njegu tijela, novčanika, svijeća, igračaka za odrasle pa čak i pametnih telefona.

Potrošači u najvećoj mjeri planiraju kupiti poklone za svoje partnerice ( 38%) i partnere (45%) dok će dobar dio ispitanika počastiti i sebe (8%), svoje prijatelje (5%), čak i kućne ljubimce (3%). Budžet kojeg ćemo staviti na raspolaganje za poklone je iznenađujuće visok – najveći dio potrošača (29%) planira potrošiti između 40 i 100 eura, 28% njih planira potrošiti između 20 i 40 eura, a 21% do 20 eura. Čak 12% ispitanika izjavilo je da planira potrošiti više od 200 €.

Izgleda da je unatoč svim različitostima Valentinovo popularan dan za potrošnju koji volimo obilježiti. Iako ga slavimo na različite načine, velika većina raduje se klasičnim gestama kojima iskazujemo ljubav. U anketi povodom Valentinova na platformi Jeftinije! sudjelovalo je je 8564 ispitanika.