Proizvođačke cijene niže za 1,4 posto

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u siječnju su pale 1,4 posto na godišnjoj razini, dok su u odnosu na prosinac 2023. manje za 0,5 posto, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u siječnju ove godine u usporedbi s prosincem lani zadržale stabilnost, dok su u odnosu na siječanj 2023. niže za 0,5 posto.

Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u siječnju u usporedbi sa zadnjim mjesecom prošle godine bile niže za 0,9 posto, a u odnosu na siječanj 2023. za 1,1 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu u siječnju su u odnosu na prosinac bile više za 0,3 posto, a u odnosu na siječanj 2023. niže za 1,5 posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu proizvođačke cijene porasle su u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za tri posto te u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,7 posto. Istodobno su pale proizvođačke cijene u energiji za 3,2 posto, te u intermedijarnim proizvodima i kapitalnim proizvodima za po 1,6 posto.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), u siječnju su u odnosu na prosinac 2023. proizvođačke cijene porasle u prerađivačkoj industriji za 0,8 posto, a pale su u rudarstvu i vađenju za 20,2 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2,1 posto i u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša (samo odjeljak 36) za 0,5 posto.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene pale u rudarstvu i vađenju za 17,7 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,6 posto i u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša (samo odjeljak 36) za 0,1 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji zadržale su stabilnost. (Hina)