DZS: Inflacija u ožujku 4,1 posto

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

DZS je objavio drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u ožujku stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na ožujak 2023. godine, dok su u odnosu na veljaču cijene porasle za 0,9 posto. Time je DZS potvrdio prve procjene indeksa potrošačkih cijena objavljene početkom travnja.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama restorani i hoteli, za 10,7 posto, razna dobra i usluge, za šest posto, alkoholna pića i duhan te zdravlje, po svakoj skupini za 5,6 posto, obrazovanje, za 5,4 posto te prijevoz, za 5,2 posto.

Hrana i bezalkoholna pića poskupjeli su u ožujku u odnosu na isti lanjski mjesec za 4,5 posto, rekreacija i kultura za 4,4 posto, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 3,3 posto te komunikacija, za 3,2 posto.

Na mjesečnoj razini, najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama odjeća i obuća, za 9,2 posto, alkoholna pića i duhan za 1,4 posto, restorani i hoteli za 1,3 posto, razna dobra i usluge za 0,9 posto te Prijevoz, za 0,8 posto. Porast cijena na mjesečnoj razini ublažio je pad cijena u skupinama rekreacija i kultura, za 0,8 posto te komunikacija, za 0,1 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, na godišnjoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama usluge, za 6,6 posto, hrana, piće i duhan, za 4,7 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,5 posto te energija, za 1,3 posto. 

Na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,4 posto, usluge za 0,4 posto, hrana, piće i duhan, za 0,3 posto te energija, za 0,2 posto. 

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC) u ožujku 2024. u odnosu na ožujak 2023. u prosjeku su više za 4,9 posto. U odnosu na veljaču u prosjeku su više za 0,9 posto. HIPC je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije. (Hina)