Lidl u Križu otvorio svoj treći logističko-distributivni centar u Hrvatskoj

Nakon Jastrebarskog i Perušića, Lidl je na istoku Zagrebačke županije u Križu otvorio svoj treći, najveći logističko-distributivni centar u Hrvatskoj. Ovime Lidl nastavlja unaprjeđivati poslovanje, optimizirati procese dostave i jačati infrastrukturu kako bi pružio što bolju, bržu i efikasniju uslugu kupcima. Vrijednost ove investicije iznosi 120 milijuna eura, a skladište u Križu zapošljava 150 ljudi.

Logističko-distributivni centar u Križu simbolično je otvorio predsjednik Uprave Boris Lozić, u društvu načelnika općine Križ Marka Magdića. Za predstavnike medija i uzvanike organizirana je vođena tura skladištem koje se prostire na 167.000 m2. Najveći i najviši logističko-distributivni centar u Hrvatskoj visine je 23 metra te kapaciteta 39 tisuća paleta.

„Vrijednost investicije logističko-distributivnog centra u Križu je 120 milijuna eura, što predstavlja najveću investiciju Lidla od dolaska na hrvatsko tržište. Treće Lidlovo skladište u Hrvatskoj izgrađeno u nešto više od 2 godine, izuzetno je energetski učinkovito i slijedi našu politiku održivosti na svim razinama. Naš cilj je rast i širenje poslovanja, a ovo skladište je još jedan korak u tom smjeru. Ispred nas su brojni projekti koji će doprinijeti našem daljnjem, održivom razvoju. Hvala svim našim zaposlenicima diljem Hrvatske koji su predanim trudom i radom tijekom ovih 18 godina poslovanja doprinijeli uspjehu Lidla u Hrvatskoj“, istaknuo je Lozić.


Površina samog skladišta iznosi 64.000 m2, a opremljeno je najmodernijom tehnološkom opremom kao što su automatika za upravljanje temperaturom i rasvjetom u skladištu. Također, objekt je dodatno osiguran od poplava koje su karakteristične za ovo geografsko područje – nalazi se na parceli uzdignutoj za 2,5 metra u odnosu na okolinu. Na krovu objekta nalazi se fotonaponski sustav kapaciteta 0.5 MW, a kao izvor topline u cijelom se objektu koristi otpadna toplina iz rashladnog sustava te se tako postiže maksimalna energetska učinkovitost. Skladište je opremljeno s više od 130 električnih viličara, ima 302 parkirnih mjesta za osobne automobile, 78 mjesta za parkiranje kamiona te 2 punionice za električna vozila. Vozači se na ulazu u skladište prijavljuju putem digitalnog terminala, a broj ulaznih i izlaznih rampi u skladištu iznosi 134. Dok čekaju na istovar, vozačima su osigurani sjajni uvjeti – dnevni boravak s televizorom, sanitarni čvorovi s tuševima, prostorije za pranje odjeće.


Ova je investicija od izuzetne važnosti i za razvoj gospodarstva Općine Križ te za lokalnu zajednicu jer je zaposleno više od 150 ljudi. Kako je tradicija da Lidl otvorenja svojih trgovina i skladišta poprati donacijom, ovom prigodom, Lidl je donirao ukupno 15 tisuća eura lokalnoj zajednici – po 5 tisuća eura za Osnovnu školu Milke Trnine Križ, Vatrogasnu zajednicu Općine Križ te Dječji vrtić Križić-kružić Križ.