Intersnack Adria i udruga Dar predstavili prve rezultate projekta ‘Genijalce potakni, svijet pomakni’ i najavili Manifest za bolji svijet

Ivana Bojić, Vesna Ozretić, Jelena Novićević i Dubravko Čop

U Hrvatskoj, prema procjenama, postoji gotovo 10.000 darovite djece i učenika, koji svojim natprosječnim rezultatima i talentima impresioniraju znanstvenike i stručnjake različitih profila. Primjerice, udruga Dar, s misijom podržavanja darovitih, okuplja učenika koji u drugom razredu osnovne škole posjeduje znanja iz kemije na fakultetskoj razini, zatim učenika četvrtog razreda čije se znanje iz područja IT-a procjenjuje na razini 35-godišnjeg stručnjaka, kao i učenika sedmog razreda osnovne škole koji samostalno razvija baze podataka i operativne sustave te brojnu drugu djecu s nevjerojatnim potencijalom.

Iznimno je važno u školskom sustavu i izvan njega na vrijeme prepoznati i stvoriti kvalitetan okvir za razvoj darovite djece jer njihova znanja i vještine mogu dugoročno unaprijediti gospodarstvo zemlje, pozitivno utjecati na konkurentsku prednost te stvoriti inovativno, stvaralačko okruženje, poručeno je u ponedjeljak s konferencije “Genijalce potakni, svijet pomakni”, koja se u organizaciji tvrtke Intersnack Adria i udruge Dar iz Zagreba održala u Gradskoj knjižnici u Zagrebu.

Čak 70 posto škola u Hrvatskoj nema psihologe koji detektiraju darovitu djecu putem testiranja. Udruga Dar provodi brojne aktivnosti, među kojima je i pilot-projekt koji je provela u četiri osnovne škole i identificirala određeni postotak natprosječnih učenika, istaknuo je predsjednik udruge Dubravko Čop.

“U projektu ʿJa rastem՚ 2017./2018. komunicirali smo prema Ministarstvu potrebu da se u e-maticu učenika unese informacija o darovitosti djeteta. Ako se informacija ne prenese pri prelasku iz vrtića u osnovnu školu i dijete ne naiđe na učitelja, darovitost može ostati neprepoznata, a zalažemo se i da darovitost bude vidljiva u e-Dnevniku. Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozvalo nas je u radnu skupinu za pripremu Pravilnika za darovitu djecu i učenike. Očekujemo javnu raspravu ovih dana, a nadamo se da će od jeseni Pravilnik zaživjeti. Škole već imaju smjernice za rad s darovitom djecom, a povezivanje Pravilnika s tim smjernicama donijet će pozitivan pomak. Kao udruga prikupljamo primjere dobre prakse, koje želimo podijeliti s drugima, i podižemo svijest o važnosti podržavanja darovite djece i učenika. Planiramo ustanoviti plaketu za pojedince, organizacije, institucije koji prepoznaju i podržavaju darovite učenikeʺ, najavio je.

Kada vidite da djeca, učenici, samostalno nude cjelovita i učinkovita rješenja vrlo konkretnih izazova, shvatite da su programi usmjereni na njihov razvoj prijeko potrebni, istaknula je Vesna Ozretić, dopredsjednica udruge Dar. “Darovitost je kompleksan pojam koji uključuje verbalnu i neverbalnu darovitost. Djeca s izraženim potencijalom u određenom području možda nisu još izvrsna, ali imaju potencijal za izvrsnost. Vjerujemo da daroviti učenici i mladi mogu značajno doprinijeti razvoju društva u Hrvatskoj i šire. Naša je misija, među ostalim, da se taj proces prepoznavanja darovitih usustavi, da djeca imaju priliku pokazati darovitost. Radimo na edukaciji sredine kako bi djeca mogla ostvariti svoj maksimum. Zahvaljujemo Intersnacku na donaciji, posebno za projekt poput ovoga, koji donosi dodanu vrijednost. Povratne informacije roditelja i djece izuzetno su pozitivne. Želimo posebno zahvaliti roditeljima i djeci − uživamo raditi s vama i za vas. Imamo mnogo novih ideja koje jedva čekamo realizirati”, dodala je.

Izvanškolske aktivnosti, poput događaja u Klanjcu, od milja nazvanog Dječji Davos, tijekom kojeg su darovita djeca uz modeliranje gline raspravljala o idejama za bolji svijet, dobar su primjer poticaja mladih na dodatno promišljanje, kreativno izražavanje i rješavanje složenih zadataka. Kako se moglo doznati, priča udruge Dar počela je 2014., kada je djelovala kao građanska inicijativa, a od 2015. ima status udruge. Budući da se radi o neprofitnoj udruzi, za uspješno provođenje aktivnosti donacije su joj iznimno važne.

Kako je poručila Ivana Bojić, trade marketing menadžerica Intersnack Adrije, počašćeni su što su imali prilike podržati tako inspirativan projekt. “Potičemo odgovorno poslovanje u svim sferama i osjećamo veliku odgovornost prema potrošačima koji su uvijek u fokusu. Smanjili smo ugljični otisak, otpad od hrane i ambalaže, a u okviru projekta Better for you proizvodimo zdravije grickalice s manje masnoće i umjetnih aroma. Suradnja s više od 6000 OPG-ovaca, od kojih otkupljujemo krumpir, važan je dio naše društvene odgovornosti. Ove godine, u suradnji s odgovornim partnerom Konzumom, osmislili smo mehaniku prikupljanja donacija za pozitivne projekte. Fokusirali smo se na to kako djeca mogu najbolje iskoristiti svoje potencijale, uzimajući u obzir aktualne teme. Informaciju smo razmijenili i s kolegama diljem CEE regije, a i potrošači su reagirali izuzetno pozitivno. Prodaja je za trajanja ove nacionalne aktivnosti bila rekordna, zahvaljujući relevantnosti same teme. Nastavit ćemo pomagati na isti način i proširiti našu pozitivnu priču. Nastavit ćemo i podržavati udrugu Dar u daljnjim aktivnostimaʺ, poručila je Bojić.

Konferencija “Genijalce potakni, svijet pomakni” nastavak je aktivnosti u sklopu istoimenog projekta kojeg su Intersnack Adria i udruga Dar pokrenuli kako bi u prvi plan stavili potencijale darovite djece i učenika te kako bi zajednički pronašli modele njihova daljnjeg uspješnog razvoja. U nastavku projekta uskoro će biti objavljen “Manifest za bolji svijet”, zbirka kreativnih ideja i zaključaka donesenih na radionicama održanim u svibnju u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu. Ovaj manifest sadrži promišljanja o hrabrim, smjelim i ambicioznim koracima koje je potrebno poduzeti kako bismo svijet učinili boljim mjestom, počevši od naše najbliže okoline.

Genijalce potakni, svijet pomakni

Podsjetimo, projekt “Genijalce potakni, svijet pomakni” počeo je u travnju ove godine kada je Intersnack Adria odlučio udruzi Dar donirati 20 centi od svakog prodanog pakiranja grickalica Pom-Bär, čime je u mjesec dana prikupljeno ukupno 15.000 eura. Cilj ove inicijative je podržati i ojačati kvalitetu obrazovnih aktivnosti koje udruga organizira za svoje članove te omogućiti dodatni razvoj potencijala darovite djece.