Što trebate znati o Zakonu o zaštiti potrošača i sezonskim sniženjima

Sezonska sniženja donose značajne prilike za povoljniju kupovinu, ali istovremeno zahtijevaju od trgovaca pridržavanje strogih pravnih propisa kako bi osigurali fer i transparentne trgovačke prakse. Početak ljetnih sezonskih sniženja uz pojačani nadzor inspekcije dodatno naglašava važnost usklađenosti s važećim zakonima i pravilnicima.

Piše: Dijana Kladar, Chief Executive Officer, Vision Compliance

Počinju ljetnja sezonska sniženja, a s njima dolazi i pojačani nadzor inspekcije. Trgovci trebaju biti sigurni kako su njihove ponude i cijene usklađene s važećim pravnim propisima kako bi izbjegli eventualne sankcije i osigurali povjerenje potrošača. Posebno je važno poštivati odredbe Zakona o zaštiti potrošača, Pravilnika o načinu isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere te Pravilnika o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja. Ovi propisi postavljaju jasne smjernice za pravilno informiranje potrošača i osiguranje fer i transparentne trgovačke prakse tijekom perioda sniženja.

Prema važećim propisima, sezonska sniženja odvijaju se dva puta godišnje, pružajući potrošačima mogućnost da po povoljnijim cijenama nabave željene proizvode. Zimsko sezonsko sniženje započinje 27. prosinca i traje do kraja veljače dok ljetno sezonsko sniženje počinje 1. srpnja i traje do kraja kolovoza. Svako sezonsko sniženje može trajati najdulje 60 dana, što omogućuje dovoljno vremena za kupovinu po sniženim cijenama.

Jedan od ključnih propisa koji regulira sezonska sniženja je obaveza trgovaca da jasno, vidljivo i čitljivo istaknu najnižu cijenu koju su primjenjivali tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja sezonskog sniženja te sniženu cijenu. Ovo pravilo osigurava transparentnost i pomaže potrošačima u donošenju informiranih odluka o kupovini. Također, izuzetno je bitno da trgovci prije samog početka sniženja odrede referentnu cijenu. To znači da trgovac treba utvrditi koja je najniža cijena u posljednjih 30 dana prije 1. srpnja, a koja je vrijedila za sve potrošače i za sve načine plaćanja.

Tijekom sezonskog sniženja, trgovci imaju mogućnost postepenog povećavanja popusta na proizvode. U tom slučaju, referentna cijena ostaje nepromijenjena od početka sezonskog sniženja dok se nova snižena cijena ističe bez potrebe za ponovnim prikazivanjem prethodno sniženih cijena. Primjerice, ako trgovac želi sniziti cijenu proizvoda koji košta 100 eura za 40%, prvog dana sniženja, 1. srpnja, cijena će biti 60 eura.

Trgovac je dužan jasno prikazati originalnu cijenu od 100 eura kao najnižu cijenu u posljednjih 30 dana, uz novu sniženu cijenu od 60 eura. Ukoliko trgovac u kolovozu želi dodatno sniziti taj proizvod, referentna najniža cijena iz prethodnih 30 dana ostaje 100 eura. U tom slučaju, trgovac prikazuje samo novu sniženu cijenu, primjerice 50 eura, bez potrebe za isticanjem prethodne snižene cijene od 60 eura. Ovaj postupak osigurava transparentnost za potrošače, omogućujući im pregled najnovije i najpovoljnije cijene proizvoda.

Ovaj pristup postepenog povećavanja popusta pomaže trgovcima u boljem upravljanju zalihama i privlačenju većeg broja kupaca tijekom cijelog trajanja sniženja. Također, potrošačima pruža priliku za povoljniju kupovinu čak i ako nisu obavili kupnju na početku sniženja. Ključno je da trgovci prilikom postepenog povećavanja popusta jasno istaknu nove snižene cijene i da se pridržavaju propisa o označavanju cijena. To uključuje jasnu, vidljivu i čitljivu prezentaciju cijena, omogućujući potrošačima jednostavno uspoređivanje originalnih i sniženih cijena te donošenje informiranih odluka o kupovini.

Kada sezonsko sniženje završi, a trgovac nije uspio prodati svu robu, postoji jasno definirani postupak koji trgovac mora slijediti kako bi ispravno upravljao preostalim zalihama. Prema važećim propisima, trgovac može nastaviti prodavati neprodanu robu po najnižoj sniženoj cijeni sve do isteka zaliha. To znači da cijena koja je važila kao najniža tijekom razdoblja sniženja ostaje na snazi dokle god ima zaliha tog proizvoda.

Trgovac je dužan jasno istaknuti ovu cijenu, kako bi potrošači imali jasnu informaciju o tome koliko proizvod košta. Važno je napomenuti da prodaju preostale robe po najnižoj sniženoj cijeni nije dopušteno oglašavati kao poseban oblik prodaje. Ovo znači da trgovac ne smije koristiti marketinške termine kao što su ‘poseban popust’ ili ‘ekskluzivna ponuda’ kako bi privukao dodatnu pažnju na ove proizvode. Prodaja se nastavlja po sniženoj cijeni, ali bez dodatnog naglašavanja ili oglašavanja te činjenice kao nečeg posebnog ili izvanrednog.

Tijekom sezonskih sniženja, prava potrošača ostaju nepromijenjena i potpuno zaštićena, jednako kao i tijekom redovne prodaje. Jedan od ključnih aspekata zaštite potrošača je odgovornost trgovca za materijalne nedostatke na stvarima. Ako se tijekom korištenja proizvoda, koji je kupljen na sezonskom sniženju, otkrije materijalni nedostatak, trgovac je dužan odgovarati za taj nedostatak. Potrošač ima pravo na popravak proizvoda, zamjenu ili povrat novca. Ovo pravo vrijedi neovisno o cijeni po kojoj je proizvod kupljen, čime se osigurava da svi potrošači imaju jednaku zaštitu.

Osim toga, potrošači koji su kupili proizvode putem interneta imaju dodatna prava. Prema Zakonu o zaštiti potrošača, potrošači imaju pravo jednostrano raskinuti ugovor, odnosno vratiti proizvod u roku od 14 dana od dana preuzimanja proizvoda, bez navođenja razloga za raskid. Trgovac je dužan vratiti potrošaču cjelokupan iznos koji je potrošač platio, uključujući troškove dostave, ukoliko su oni bili naplaćeni. Ovo pravo na jednostrani raskid ugovora primjenjuje se na sve proizvode kupljene online, bez obzira na to jesu li kupljeni po sniženoj ili redovnoj cijeni.

Sezonska sniženja donose značajne prilike za povoljniju kupovinu, ali istovremeno zahtijevaju od trgovaca pridržavanje strogih pravnih propisa kako bi osigurali fer i transparentne trgovačke prakse. Početak ljetnih sezonskih sniženja uz pojačani nadzor inspekcije dodatno naglašava važnost usklađenosti s važećim zakonima i pravilnicima. Trgovci moraju jasno istaknuti najniže cijene iz prethodnih 30 dana i snižene cijene te pravilno upravljati eventualnim preostalim zalihama nakon završetka sniženja. Prava potrošača ostaju nepromijenjena tijekom sezonskih sniženja.

Trgovci su obavezni pridržavati se propisa te ne smiju ograničavati ili uskraćivati prava potrošača pod izlikom da se radi o sniženoj robi. Strogo pridržavanje propisa ne samo da sprječava moguće sankcije, već i gradi povjerenje potrošača, što je ključno za dugoročni uspjeh na tržištu. Transparentnost, poštenje i zakonitost moraju biti temeljni principi svakog trgovca, kako bi potrošači mogli s povjerenjem uživati u pogodnostima sezonskih sniženja.