Zagrebačka tvrtka Sabant poklonila Pjaci nogometnu loptu od – piva!

Marko Pjaca se vratio svom Zagrebu i Dinamu, a kao poklon za dugoočekivani povratak dobio je i nogometnu loptu izrađenu od kože na bazi piva, Beer skina™, inovacije zagrebačkog brenda Sabant, u čijem je rastu sudjelovao i sam Pjaca.

Da su nogomet i pivo vječni par, složili bi se mnogi, a zagrebački brend Sabant otišao je korak dalje i izradio prvu nogometnu loptu od piva na svijetu. Koristeći svoju inovaciju Beer skin™, kožu biljnog podrijetla napravljenu od ostataka iz pivske industrije, odlučili su svom investitoru Marku Pjaci pokloniti nogometnu loptu od piva, kao znak zahvalnosti i dobrodošlice u Zagreb i Dinamo.

Ova zagrebačka priča počela je prije tri godine, kad su Tamara Vučetić i Andrej Marić, osnivači hrvatskog brenda Sabant, odlučili napustiti svoje dosadašnje poslove i posvetiti se proizvodnji i prodaji kože koja nastaje preradom nusprodukta iz alkoholne industrije, u ovom slučaju od piva. U to su vrijeme oboje živjeli preko puta jedne zagrebačke pivovare pa, kako kaže Tamara, ideja im je bila ‘pred nosom’: “Sabant radi kožu od onoga što ostane nakon što se pivo proizvede. Naime, čak 85% ostataka pivske industrije završi kao otpad, neiskorišteno – zato mi u Sabantu uzimamo nusprodukt (ječmeni slad) od lokalnih pivovara, prerađujemo ga u suradnji sa zagrebačkim PMF-om, a zatim uz pomoć talijanskih majstora pretvaramo u kožu koju prodajemo diljem svijeta”.

Svojom su inovacijom Beer skin™, koja uskoro dobiva zakonski patent, oduševili i Pjacu, koji je rast i razvoj ovog hrvatskog brenda potpomognuo kao investitor. “Hrvatska ima puno inovativnih i kreativnih ljudi, a ekipa iz Sabanta je jedna od njih. Uzeti nešto što se uglavnom baci i od toga kreirati visokokvalitetni održivi materijal koji može presvući dizajnerske komade, interijer restorana ili pak sjedala automobila, svakako je vrijedno divljenja, Još kad znaš da je to sve nastalo lokalno, tu u Zagrebu – to je baš dobra priča”, govori Pjaca kojeg je poklonjena nogometna lopta napravljena od piva oduševila.

Sabant trenutno globalno prodaje Beer skin™, a u svoju kolekciju proizvoda uskoro će dodati još koža napravljenih od ostataka iz alkoholne industrije. “Stvaramo materijale koji nisu samo održivi i zeleni, već i privlačni i zanimljivi. Naša uloga je gurati granice mogućega i dokazivati da postoje novi atraktivni trendovi s daleko manjim utjecajem na okoliš od dosadašnjih. U planu su nova partnerstva, nastavak suradnji s hrvatskim dizajnerima i širenje na druge industrije”, pojašnjava Andrej Marić, suosnivač Sabanta.

Nogometna lopta je samo jedna od bezbroj mogućih primjena ove kože biljnog porijekla. Sve o spoju nogometa i piva možete pratiti na @sabant.skins, a o samoj inovaciji možete naći više na sabant.com.