Graševina Vina Belje osvojila IWC trofej

Graševina Vina Belje iz berbe 2006. najbolje je ocijenjeno hrvatsko vino na International Wine Challengeu (IWC) u Londonu, a cuvée rose je osvajač zlatne medalje na International Rosé Championship

Na International Wine Challengeu, jednom od najutjecajnijih svjetskih ocjenjivanja vina koje se u vinskim krugovima spominje kao i najstrože, hrvatski vinari su osvojili pet zlatnih medalja između kojih su organizatori birali vino koje će osvojiti nacionalni trofej. Ovog tjedna su na službenim stranicama ocjenjivanja proglašeni osvajači regionalnih trofeja, a najbolje hrvatsko vino na IWC ocjenjivanju je arhivska graševina Vina Belje iz berbe 2006.

Ova nagrada je posebno priznanje graševini kao najznačajnijoj vinskoj sorti u Hrvatskoj, koju brojni proizvođači, među njima i Vina Belje, preferiraju u svojim nasadima. Izvrsna kao mlado, svježe vino, graševina je među rijetkim vinskim sortama koje imaju izniman potencijal odležavanja u podrumu nakon kojeg nastaju velika vina kao što je Graševina Vina Belje iz 2006. godine.

Marijan Knežević, glavni enolog Belja, za ovaj svjetski uspjeh ističe: „Ovo je veliko priznanje za nas, ali i za graševinu kao sortu. Iskreno se nadam da će osvajanje regionalnog trofeja na IWC-u doprinijeti u afirmaciji graševine na tržištu jer ova sorta na to predugo čeka. Graševinu bih posebno preporučio mlađoj publici koja tek otkriva svijet vina jer se izvrsno i lako sljubljuje s različitim jelima naše domaće kuhinje. Oni koji preferiraju svježa vina, u graševini će pronaći citrusne note i svježinu kod mladih vina, a za one koji vole punoću okusa i bogatu teksturu idealne su odležane graševine. Uz čestitke svim hrvatskim vinarima koji su sudjelovali na ovom ocjenjivanju, smatram da je ova visoka nagrada za našu graševinu još jedna  potvrda bogatstva koje imamo u našim vinogradima i podrumima.“

Uz graševinu, i cuvée rose Vina Belje je ostvario svjetski uspjeh osvajanjem zlatne medalje na specijaliziranom ocjenjivanju rose vina pod nazivom International Rosé Championship koje se održava u poljskom Krakovu. Ovo ocjenjivanje ima poseban pristup ocjenjivanju vina pa je umjesto zbrajanja osvojenih bodova fokus na osobitosti i stilu svakog pojedinog vina na ocjenjivanju. 

„Riječ je o poluslatkom  roseu iz berbe 2022. u kojem dominira pinot crni kojeg nadopunjuju pinot sivi i cabernet sauvignon. S cuvée roseom bilježimo izniman uspjeh među našim potrošačima što potvrđuje činjenica da smo u zadnje tri godine udvostručili proizvodnju. Istaknuo bih da je prema mišljenju stručnih ocjenjivača naš svježi rose nagrađen i kao „Best value“ vino na ocjenjivanju što znači da potrošačima dajemo najbolju vrijednost i kvalitetu u ovom roseu“, rekao je Marijan Knežević u svom osvrtu na nagradu.