Osvježivači prostora: Najveći udio u količinskoj prodaji čine kruti i tekući osvježivači

Vodeća tri proizvođača u osvježivačima zraka po količinskoj prodaji u 2023. godini su, abecednim redom, Dufti Lufti Germany, Reckitt i S.C. Johnson koji zajedno čine 38,9% ukupne količinske prodaje

Analizira: Filip Zobec, Customer Service Executive, NielsenIQ

Kategorija obuhvaća sve vrste osvježivača prostora, kao što su mirisne svijeće, mirisi za automobile, električni osvježivači, mirisne vrećice, tekući osvježivači, Mat Gel osvježivači (tablete koje se koriste za elektronski uređaj). Prema klasifikaciji istraživačke agencije NielsenIQ, u kategoriju nisu uključena sredstava protiv moljaca, eterična ulja i mirisni štapići, kao ni osvježivači za WC školjke.

U cjelokupnoj 2023. osvježivači zraka bilježe rast vrijednosne i količinske prodaje u odnosu na godinu prije. Segment koji predstavlja najveći udio u količinskoj prodaji kategorije su kruti i tekući osvježivači s 35% količinske prodaje i 35% vrijednosne prodaje. Slijede osvježivači za automobile s 31% količinskog udjela, sprejevi sa 13%, automatski sprejevi s 10%, aparatići za struju sa 7%, koncentrati sa 4% te ostalo s manje od 1% količinskog udjela u kategoriji.

Kroz moderne formate (hipermarketi, supermarketi i drogerije) ostvari se čak 84% količinske prodaje osvježivača zraka dok se kroz tradicionalne formate, trgovine mješovitom robom do 300 m2 prodajne površine, ostvari 8% ukupne količinske prodaje. Preostali dio (8%) količinske prodaje bilježe convenience kanali, benzinske postaje i kiosci.

Vodeća tri proizvođača u osvježivačima zraka po količinskoj prodaji u 2023. godini su, abecednim redom, Dufti Lufti Germany, Reckitt i S.C. Johnson koji zajedno čine 38,9% ukupne količinske prodaje.


Bilo da tražite opuštajući miris lavande u spavaćoj sobi, svježinu citrusa u dnevnom boravku ili toplinu cimeta tijekom zime, mirisi pomažu u transformaciji doma u ugodno mjesto za druženje i opuštanje

Mirisi imaju snažan utjecaj na naše raspoloženje i stvaranje ugodne atmosfere. S obzirom na to da je dom mjesto gdje se opuštamo, provodimo vrijeme s obitelji i prijateljima, stvaranje mirisnog i svježeg okruženja može značajno unaprijediti doživljaj prostora. Korištenje osvježivača zraka i različitih mirisa može vaš dom učiniti privlačnijim i ugodnijim za druženje.

Svaka prostorija u domu ima svoju namjenu, pa je važno odabrati osvježivač zraka i miris koji će biti prikladan za određeni prostor:

Dnevni boravak: Ovo je prostor gdje se najčešće okuplja obitelj i gosti pa su mirisi poput citrusa, lavande, sandalovine ili vanilije idealni za stvaranje opuštene i ugodne atmosfere.

Kuhinja: U kuhinji se često miješaju različiti mirisi hrane pa je korisno koristiti osvježivače zraka s biljnim ili citrusnim notama poput limuna, mente ili bosiljka kako biste neutralizirali neugodne mirise i održali svježinu.

Spavaća soba: Mirisi poput lavande, kamilice ili jasmina pomažu u stvaranju opuštajuće atmosfere koja pogoduje boljem snu i relaksaciji. Kupaonica: Svježi i čisti mirisi poput eukaliptusa, morskih nota ili mentola idealni su za kupaonicu jer daju osjećaj čistoće i higijene.

Osim standardnih osvježivača zraka, neki ljudi preferiraju prirodne alternative za unaprjeđenje mirisa u domu:

Eterična ulja: Difuzori za eterična ulja postaju sve popularniji jer omogućuju kontrolu nad intenzitetom i vrstom mirisa. Ulja poput lavande, cedrovine ili citrusnih nota savršeno osvježavaju prostor.

Svijeće: Mirisne svijeće stvaraju ugodnu atmosferu, posebno za vrijeme večernjih druženja. Kombinacija ugodnog osvjetljenja i mirisa svijeća može stvoriti topao i intiman ambijent.

Prirodni osvježivači zraka: Osim difuzora i svijeća, prirodni osvježivači zraka poput štapića od bambusa umočenih u mirisna ulja ili biljne vrećice (s lavandom ili suhim biljem) odlični su za manje prostore poput hodnika i ormara.

Sezonalnost može igrati veliku ulogu u odabiru mirisa koji će odgovarati vašem domu u različitim razdobljima godine:

Zima: U hladnim mjesecima, topliji i bogatiji mirisi poput cimeta, klinčića, vanilije ili medenjaka mogu dodati osjećaj ugode i topline u domu.

Ljeto: Tijekom ljeta, svježi i lagani mirisi poput citrusa, mente, morske soli ili lavande osvježavaju prostor i stvaraju osjećaj prozračnosti i čistoće.

Proljeće: Cvjetni mirisi poput jasmina, ruže ili zumbula idealni su za proljeće jer simboliziraju obnovu i svježinu.

Jesen: U jesen, bogatiji mirisi poput bundeve, drvenastih nota i začina stvaraju ugodan osjećaj topline i opuštanja.

Ulaz u dom često ostavlja prvi dojam na vaše goste pa je važno da hodnik ili predvorje uvijek mirišu svježe i ugodno. Lagani, neutralni mirisi poput citrusnih plodova ili svježe posteljine mogu stvoriti pozitivan dojam pri ulasku u dom.

Iako mirisi i osvježivači zraka mogu značajno unaprijediti atmosferu u domu, temelj je uvijek čistoća prostora. Redovito prozračivanje i čišćenje ključni su za održavanje svježine. Osvježivači prostora najbolje djeluju u čistom okruženju gdje ne moraju maskirati neugodne mirise.

Izborom osvježivača i mirisa može se nadopuniti neko posebno druženje ili večera s prijateljima.

Tematska večera: Ako imate večeru s mediteranskom tematikom, mirisi ružmarina, lavande ili limuna mogu doprinijeti atmosferi.

Opuštajuće večeri: Tijekom ugodnih večernjih okupljanja, svijeće s mirisom vanilije ili drvenih nota mogu stvoriti osjećaj udobnosti i intimnosti.