Tvrtka najavljuje više transparentnosti, manje soli i šećera u proizvodima kao i provođenje više održivih koncepata – kao što je klimatski prihvatljiva proizvodnja, što je moguće manje otpada i više svjesnije proizvedenih sastojaka
Naša prehrana ima veliki utjecaj na svijet sutrašnjice – na naše živote, naše zdravlje i naš planet. Dr. Oetker stoga želi ponuditi ukusnije proizvode koji su bolji za ljude i okoliš, a to, između ostalog, znači: više transparentnosti, manje soli i šećera kao i više održivih koncepata – kao što je klimatski prihvatljiva proizvodnja, što je moguće manje otpada i više svjesnije proizvedenih sastojaka.
Uz tvrtke, i potrošači žele djelovati održivije stoga će u budućnosti svaki Dr. Oetker proizvod transparentno pričati svoju priču kako bi odgovorio na pitanja potrošača: Koje su nutritivne vrijednosti moje pizze? Sadrži li moj desert neke posebne sastojke? Od čega je napravljeno pakiranje moje smjese za pečenje? Kako se može reciklirati? I kakav utjecaj sve to ima na klimu?
Manje soli za pizze, manje šećera za deserte i kolače
Dr. Oetker želi dati svoj doprinos osiguravanju uravnoteženije prehrane potrošača. Malo po malo tvrtka smanjuje sadržaj soli u pizzama, a povećava biljne proteine i vlakna vodeći računa o tome da kvaliteta i rok trajanja proizvoda ostanu jednako dobri i da pizze i dalje imaju odličan okus. Dr. Oetker je od 2007. do 2018. postupno smanjivao udio soli u recepturama pizza s 1,57 g/100 g na 1,18 g/100 g te od 2019. do 2022. na 1,12 g/100 g – cilj je prosječno 1 g soli/100 g pizze do 2025. Istovremeno, želimo do 2025. smanjiti šećer u desertima za 15% te u kolačima za 10%.
Više veganskih izbora
Na putu prema održivijim proizvodima, Dr. Oetker na tržište lansira sve više veganskih proizvoda jer oni imaju značajno manji CO₂ otisak od proizvoda na bazi mesa ili mlijeka – uz njihov pozitivan učinak na dobrobit životinja.
Zaštita klime
Dr. Oetker stoji iza Pariškog sporazuma o klimi i cilja ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5°C. Od 2024. tvrtka je predana ciljevima inicijative Science Based Targets, a time i znanstveno utemeljenim i provjerljivim klimatskim ciljevima. Osim toga, tvrtka želi smanjiti CO₂ otisak u svim izravnim i neizravnim područjima utjecaja do 2050. na Net Zero.
Također se zalaže za potpuno uklanjanje otpada kada je riječ o ambalaži: do 2030. sva bi se naša ambalaža trebala moći reciklirati, ponovno upotrijebiti ili kompostirati – u isto vrijeme nastojimo koristiti što je moguće manje materijala. Na primjer, sve naše sklopive kutije za smrznute proizvode izrađene su od 70% do 80% recikliranog materijala i mogu se u potpunosti reciklirati. Folije su izrađene od prozirne plastike koja se može reciklirati.
Zaštita okoliša, zaštita društva
Osim toga, Dr. Oetker se bavi izazovima zaštite okoliša i ljudskih prava u opskrbnim lancima kroz održivo certificirane sirovine kao što su kakao Rainforest Alliance, RSPO palmino ulje i MSC tuna te je predan opskrbnim lancima bez krčenja šuma do 2025. Tvrtka također potiče razmatranje načina na koji poljoprivreda u cjelini može biti više regenerativna i manje CO₂ intenzivna, primjerice korištenjem metoda regenerativne poljoprivrede. Na ovaj se način, korak po korak, provode ambiciozni ciljevi Dr. Oetker Povelje o održivosti.
“Kao Dr. Oetker imamo potencijal podržati milijune ljudi u uravnoteženijem, održivijem načinu života. Već koristimo svoje područje djelovanja kako bismo u recepte unijeli više biljnih sirovina, manje se oslanjali na meso i koristiti sirovine koje su proizvedene na održiv način. Na primjer, uvelike smo proširili našu ponudu veganskih proizvoda – ljudi ne moraju biti bez svojih uobičajenih ukusnih proizvoda kao što su pizza, kolači i deserti, već mogu jesti biljne proizvode. Svaki korak je bitan“, poručila je Claudia Willvonseder, članica Izvršnog odbora, Dr. Oetker.