Regulator Obale Bjelokosti najavljuje dobar urod kakaovca

Regulator Obale Bjelokosti očekuje dobar urod kakaovca u glavnoj sezoni 2024/2025., prema riječima direktora za domaće tržište, iako bi razvoj cvjetova i plodova još mogle ugroziti jake kiše i poplave.

Urod bi u glavnoj sezoni berbe trebao biti 10 posto veći nego u 2023/2024., rekao je direktor Vijeća za kavu i kakao (CCC) za prodaju na domaćem tržištu.

Prve projekcije za urod u 2024/2025. odražavaju dobre rezultate u rujnu, objašnjava Arsene Dadie, upozorivši ipak na jake pljuskove i poplave unatrag tri tjedna u regijama koje čine gotovo tri četvrtine proizvodnje. “Kiša uništava cvjetove i male mahune i potiče smeđu trulež koja prijeti glavnoj sezoni berbe”, rekao je Dadie za Reuters.

Izvoznici procjenjuju da će u glavnoj sezoni 2023/2024. ubrati oko 1,3 milijuna metričkih tona kakaovca, u odnosu na prosjek od 1,7 milijuna tona u proteklim sezonama.

Stručnjak Međunarodne organizacije za kakaovac (ICCO) procjenjuje da bi urod u Obali Bjelokosti u cijeloj sezoni trebao dosegnuti dva milijuna tona, što bi predstavljalo povećanje za 11,1 posto u odnosu na prethodnu sezonu.  To bi značilo da bi se zadržao ispod prosjeka koji iznosi 2,2 milijuna tona.

Ravnatelj regulatora Obale Bjelokosti rekao je da još prerano za projekcije za cijelu sezonu jer se situacija u kratkom roku može iz temelja promijeniti. “Danas nitko ne može sa sigurnošću reći koliku ćemo količinu proizvesti između travnja i rujna 2025. godine… Činjenica je da, kada se izuzme glavni dio sezone, nitko ne može predvidjeti kakva će biti u predsezoni i posezoni”, rekao je Dadie.

Da bi cvijet kakaovca postao zrela mahuna, potrebna su najmanje 22 tjedna ili šest mjeseci, što znači da se plodovi iz glavnog dijela sezone još ni ne vide, objasnio je. (Hina)