Proputujte svijet uz Barcaffè Single Origin! Neka vas zavedu kave dalekih zemalja

Započeti dan uz šalicu mirisne kave jedna je od onih malih stvari koje čine život ljepšim. Svatko ima svoj način priprave svježe mljevene kave koji pruža sigurnost u savršen okus na koji smo navikli. Ponekad je dobro prodrmati svakodnevicu, malo začiniti život i pronaći nova iskustva. Za to nije potrebno preploviti ocean i otići na drugi kraj svijeta, već samo zatvoriti oči, pustiti da nas preplavi aroma i osjetiti neponovljiv okus egzotičnih zemalja u šalici kave. Barcaffè je u svoj asortiman svježe mljevenih kava uvrstio novu liniju kave 100% arabike, jedinstvenog geografskog porijekla koji pruža čarobno iskustvo uživanja u novim okusima kave. Barcaffè Single Origin Colombia, Brazil i Ethiopia gurmanske su kave premium kvalitete iz zemalja s dugom tradicijom uzgoja najbolje kave na svijetu.

Single origin,odnosno kava jedinstvenog geografskog porijekla naziv je za kavu koja dolazi iz jedne države ili regije zbog čega su u njoj sačuvane prepoznatljive značajke okusa i arome karakteristične za područje iz kojega dolazi. Uvjeti uzgoja kave u svakoj su zemlji različiti, a ovise o podneblju, klimi, nadmorskoj visini i procesu proizvodnje. Tako je za uzgoj biljke kave najpogodnija topla i vlažna klima, s temperaturama između 15 i 30 °C te na nadmorskoj visini od 1500 do 2500 metara. Upravo Etiopija, Brazil i Kolumbija imaju poželjne uvjete za uzgoj arabike, najcjenjenije vrste kave. Iznimno pažljivi načini branja, sušenja i čuvanja arabike obogaćuju ovu posebnu svježe mljevenu kavu specifičnim i nesvakidašnjim notama prepoznatljivim istinskim znalcima.

ETIOPIJA

Država na Rogu Afrike ima nadimak „domovina kave“ jer je ondje prvi puta otkrivena. Kava je dobila naziv prema etiopskoj regiji Kaffa, a legenda kaže da je u 9. stoljeću pastir Kaldi čuvajući svoje stado koza primijetio kako su postale živahne nakon što bi pojele bobice voća s obližnjeg grma. Ostalo je povijest. Proizvodnja kave najznačajnija je gospodarska djelatnost o kojoj ovisi oko 15 milijuna stanovnika, a Etiopija je jedna od najvećih proizvođača kave na svijetu. Koliku važnost kava ima za stanovnike svjedoči kako je prženje i priprema kave u Etiopiji postala višesatna ceremonija za koju su  zadužene žene u obitelji. Duga povijest proizvodnje kave omogućila je Etiopljanima pronalazak najboljih načina uzgoja savršenih zrna kave. Barcaffè Single Origin Ethiopia neobična je i bogata kava s notama rascvjetalih agruma i meda. Istovremeno opojna i svježa, ova kava obiluje aromom narančinih cvjetova.

BRAZIL

Brazil je zemlja koja se svima poznata po odličnim nogometašima i spektakularnom karnevalu u Rio de Janeiru. Međutim, ova najveća južnoamerička država također ima odlične uvjete za uzgoj kave. Zbog toga je Brazil s čak trećinom svjetske proizvodnje postao vodeća država na svijetu u proizvodnji ove nezamjenjive biljke.

U šest brazilskih regija nalaze se plantaže koje se protežu dokle god pogled seže,  proizvodi se kava visoke kakvoće, a na jedinstven okus i aromu značajno utječe i blizina oceana. Punog okusa, Barcaffè Single Origin Brazil kava je u kojoj prevladava aroma čokolade i prženih orašastih plodova s mrvicom začina. Pravi znalci i kavoljupci pronaći će i posebne note svježe pečenog kruha.

KOLUMBIJA

Na sjeveru južnoameričkog kontinenta, okružena Tihim oceanom i Karipskim morem, smještena je Kolumbija. Zemlja koja je dobila ime po Kristofu Kolumbu, puna je različitih geografskih posebnosti, a iznimno je i zahvalna za proizvodnju kave. U tri regije poznate pod nazivom „trokut kave“, više od sto godina proizvodi se posebno kvalitetna arabika.

Godine 2007. Europska unija dala je kolumbijskoj kavi zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla, a UNESCO je 2011. godine uvrstio trokut kave u popis svjetske baštine. Kolumbijska kava smatra se najboljom na svijetu, te je našla put i na police hrvatskih dućana. Barcaffè Single Origin Colombia blagog je zaokruženog okusa s karakterističnom cvjetnom aromom i daškom karamele. Uživajući u šalici najbolje kave probajte osjetiti nježnu dimljenu aromu.

Barcaffè Single Origin svježe mljevena kava posebna je zbog visoke kontrole uzgoja i vrhunske kvalitete posebno odabranih zrna kave. Uz Single Origin svaka šalica kave je novo iskustvo i prava pustolovina.

Proputujte svijet uz Barcaffè.