Nove tehnologije i logistika: TOP trendovi u 2018.

Blockchain tehnologija će klijentima i poslovanjima omogućiti uvid u svaki dio nabavnog lanca, od izbora, pakiranja i otpreme do isporuke. Kreirat će kontrolni centar s informacijama dajući logističarima potpunu vidljivost i sveobuhvatni centralizirani portal.

Kao i prethodnih godina, 2018. će biti još jedna značajna godina kako logistička industrija nastavlja svoj brzi razvoj. Puno se govori o budućnosti tehnologije te koji će fenomen ove godine promijeniti naše živote, no na što bismo zaista trebali usmjeriti svoju energiju? Internet stvari (IoT), automobili bez vozača i dronovi trendovi su o kojima se vode dugotrajne rasprave i koji nude napredak industrije u kojoj radimo. Međutim, do sada je taj utjecaj bio minimalan uglavnom jer su usvajanje i implementacija također bili ograničeni.

Ove godine pažljivo promatramo nekoliko značajnih trendova koji će utjecati na područje logistike:

Trend 1: Prikupljanje i upotreba Business Intelligence
Menadžeri logistike se trenutno, više nego ikad, oslanjaju na tehnologije Business Intelligence (BI) kako bi pronašli pravo značenje svojih logističkih podataka i upotrijebili ih u svrhu pojačanja efikasnosti i optimizacije procesa. BI je pomak od tradicionalnog Transport Management Softwarea (TMS), s obzirom da umjesto samo izdvajanja podataka, BI izdvaja i vizualno prezentira informacije. Također, ovaj pristup zahtijeva udruživanje podataka što se ponekad previdi. Bez obzira kako se obavlja, usvajajući Business Intelligence kompanije dobivaju veću vidljivost svojih transportnih procesa te ih uspješnije kontroliraju i njima upravljaju.

Trend 2: Umjetna inteligencija i logistika
Umjetna inteligencija je u biti procesuiranje ogromnih količina podataka koji se potom upotrebljavaju. U logističkom lancu nalazi se tolika količina informacija da je umjetna inteligencija nužna ukoliko se želi dobiti njihovo smisleno značenje. Primjenom algoritama, „procesor“ može analizirati i klasificirati podatke te zatim djelovati, reagirati i intervenirati po potrebi. Umjetna inteligencija može također učiti od prošlih postupaka omogućujući bolje informirane preporuke u poslovanju koristeći predvidljive analize, što je ključ izgradnje efikasnosti.

Svi su uzbuđeni oko umjetne inteligencije jer ima mogućnost ne samo povećanja efikasnosti i pomaganja klijentima s nižim troškovima, nego također može kreirati brže poslovne modele koji su fleksibilni i mjerljivi u odnosu na promjenjive potrebe tržišta. Uz pomoć umjetne inteligencije logističari mogu dobiti točniju sliku onoga što se događa, a to znači da predviđanja više neće biti samo procjena. Umjetna inteligencija nudi potencijal za značajnu efikasnost dok klijenti imaju pouzdanije informacije o dionicama, štede vrijeme i sveukupno iskustvo im je bolje.

Trend 3: Blockchain i logistika
Blockchain je još jedan trend u svijetu logistike od kojeg se očekuje da će započeti revoluciju u daljnjem povećanju transparentnosti. Iako je ovaj trend u ranim fazama, koristi su potencijalno bezgranične i zbog toga se nalazi na našoj listi za 2018. godinu. Blockchain tehnologija će klijentima i poslovanjima omogućiti uvid u svaki dio nabavnog lanca, od izbora, pakiranja i otpreme do isporuke.

Kreirat će kontrolni centar s informacijama dajući logističarima potpunu vidljivost i sveobuhvatni centralizirani portal. Poboljšat će ne samo povezanost nego i efikasnost i sigurnost, a za mnoge kompanije će predstavljati prvu značajniju upotrebu Interneta stvari. Prvi uspješni primjeri dokazali su kako je Blockchain odličan način povezivanja partnera i distributera u logistici budući donosi transparentnost kao i opsežne sigurnosne garancije.

[Iz arhive Progressiva: Objavljeno u ožujku 2018. god.]