Legendarni Kaltenberg proslavio povratak na hrvatsko tržište

Prinz Luitpold član je kraljevske obitelji Wittelsbach čija tradicija proizvodnje piva traje još od davne 1260. godine. Nakon prve posjete u veljači ove godine, Prinz Luitpold je ponovno navratio do Splita, ovoga puta kako bi s partnerima proslavio uspješnu poslovnu, povratničku godinu koja uključuje i otvaranje nove pivovare Kaltenberg Adria u Hrvatskoj, na Kukuljanovu.

Tijekom trodnevnog boravka u gradu pod Marjanom, Prinz Luitpold i kolege iz pivovare Kaltenberg Adria posjetili su partnere s kojima surađuju u Splitu i okolici te partnere s kojima je nedavno uspostavljena suradnja u Hercegovini. Cijeli posjet je zaokružen ležernim afterwork druženjem s partnerima i prijateljima Kaltenberg piva.

Povijest Kaltenberg brenda imala je značajan utjecaj na pivsku kulturu. Wilhelm IV, član obitelji Wittelsbach, izdao je 1516. godine Bavarski zakon o čistoći piva „Reinheitsgebot“ koji zahtijeva da se pivo proizvodi samo od 4 sastojka: slada, hmelja, kvasca i vode. Sukladno ovom zakonu, Udruga pivara EU potpisala je memorandum prema kojem će do 2022. g. na svoj pivskoj ambalaži biti istaknuti sastojci i njegova energetska vrijednost.

Mnogi Splićani prisjetit će se popularnosti Kaltenberg piva tijekom 1990-ih godina kada su bili tržišni lideri na području Dalmacije te slovili kao najomiljenije pivo u Splitu i okolici.  Tih je godina i sama proizvodnja piva bila je smještena u Split, a pivo se proizvodilo po licenci legendarnog Kaltenberg Pilsa.

Kaltenberg je tada bio i ponosni sponzor Hajduka, a rijetki su oni iz tog doba koji se ne sjećaju poznate reklame u kojoj Prinz Luitpold nazdravlja s ”šifjeli”.

Sva Kaltenberg piva proizvedena su sukladno Bavarskom zakonu o čistoći piva. Od same povijesti proizvodnje pa do danas, Kaltenberg pivo proizvodi se od pažljivo odabranih sastojaka, što pridonosi besprijekornoj kraljevskoj kvaliteti koje se odnedavno može pohvaliti i domaćom proizvodnjom.

Na ležernom večernjem druženju u Splitu posluženi su razni pivski stilovi: Kaltenberg Pils, Kaltenberg Royal Lager, Kaltenberg Hefeweissbier pšenično pivo te König Ludwig Dunkel tamno pivo.

Kaltenberg Adria:

Kaltenberg brand je u vlasništvu tvrtke König Ludwig International koja ima više od 30 godina iskustva u proizvodnji piva, kreiranju znanja i licenciranju brandova. Tvrtkom upravlja Njegova Kraljevska Visost, Princ Luitpold od Bavarske, član Bavarske kraljevske obitelji Wittelsbach. Pivovara Kaltenberg Adria u Rijeci otvorena je 2018. godine uz ulaganje od 12 milijuna eura. U pivovari se proizvode Kaltenberg Pils, Kaltenberg Royal Lager, Kaltenberg Hefeweissbier, König Ludwig Dunkel, Tars pivo te Ludwig’s Session Lager, craft pivo.