Požar na ekonomiji Vukovo Iločkih podruma uspješno stavljen pod kontrolu i ugašen

Foto: HRT

Sinoć oko 22 sata kod Iloka je izbio požar koji je zahvatio nadstrešnicu i dio poljoprivredne mehanizacije na ekonomiji Vukovo. Požar je ugašen jutros, a ljudskih žrtava nije bilo.
Požar je zahvatio predio u kojem se nalazio dio poljoprivredne mehanizacije za održavanje vinograda Iločkih podruma. Trenutno se radi na utvrđivanju uzroka požara te utvrđivanju nastale materijalne štete.

Sve su službe na vrijeme izašle na teren u trenutku izbijanja požara, stavile ga pod kontrolu te ujutro oko 7 sati uspješno ugasile požar.

„Ovim bih putem želio zahvaliti svim službama, vatrogascima JVP-a Ilok i JVP-a Vukovar, što su na vrijeme reagirale i uspješno ugasile požar. Događaj je ovo koji nas je pogodio u ovom predblagdanskom raspoloženju, no iako će materijalna šteta biti značajna, to neće utjecati na aktivnosti početkom vegetacijskog ciklusa u našim vinogradima. Naći ćemo sva potrebita rješenja za nesmetan nastavak rada”, izjavio je Predsjednik Uprave Antonijo Kraljević.

Iločki podrumi kao simbol očuvanja hrvatske vinske tradicije gospodarski su pokretač grada Iloka. Iločki podrumi u vlasništvu imaju sveukupno 360ha vlastitih nasada, od čega 135ha čini vinograd Vukovo nadmorske visine od 196 do 200 metara. Ekonomija Vukovo okružena je istoimenim vinogradom i prikazuje nekadašnje srijemske salaše i gospodarstva koje su Iločki podrumi zadržali u izvornom obliku. Ekonomija Vukovo predstavlja kulturno-povijesnu ostavštinu i sinonim je srijemskog salaša na desnoj strani Dunava, pa je samim time šteta još i veća.

Na ekonomiji Vukovo nalazi se sva poljoprivredna mehanizacija za održavanje vlastitih nasada Iločkih podruma. Tamo je stalno zaposleno i 80-ak vinogradara, podijeljenih na smjene na način da se briga o vinogradima vodi tijekom cijelog dana. Upravo zahvaljujući tome požar je uočen na vrijeme.